Business Internaţional

Standard & Poor’s este prima agenţie de rating condamnată pentru că a minţit investitorii cu produse financiare derivate

Standard & Poor’s este prima agenţie de rating condamnată pentru că a minţit investitorii cu produse financiare derivate

Standard&Poor’s este singura agenţie de evaluare financiară care a tăiat ratingul de top al SUA şi prima astfel de firmă condamnată pentru că a înşelat investitorii cu produse financiare derivate. Căderea acestei pieţe este unul dintre factorii declanşatori ai crizei financiare mondiale din 2008. Foto: AFP / Mediafax

Autor: Ioana Nita

06.11.2012, 00:03 615

Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a fost găsită vinovată de tribunalul federal din Australia pentru că a indus în eroare investorii acordând cel mai înalt calificativ, "AAA", unor produse financiare derivate care s-au devalorizat în timpul crizei financiare. Este pentru prima dată când o astfel de agenţie este atacată în instanţă şi condamnată pentru evaluarea unor produse financiare derivate.

Tribunalul Federal din Australia a decis că ratingul "AAA" acordat produselor financiare derivate create de subsidiara locală a băncii olandeze ABN AMRO, deţinută în prezent de grupul britanic RBS, şi vândute celor 12 consilii ale oraşelor australiene, a fost "înşelător" şi a indus în eroare investitorii, scrie Dow Jones Newswires. Derivativele de credit de tip CPDO (Constant Proportion Debt Obligation), care reprezintă practic împachetarea unor datorii în titluri financiare, au fost distribuite consiliilor locale prin intermediul firmei australiene Local Government Financial Services (LGFS).

Instanţa notează că nicio agenţie de rating "de o competenţă rezonabilă" nu ar fi putut atribui derivatelor rating "AAA". Derivatele respective sunt descrise în decizie drept "grotesc de complicate", iar S&P şi ABN Amro sunt vinovate şi de publicarea de informaţii fie false, fie implicând "interpretări greşite sau neglijente", potrivit instanţei federale.

Însă agenţia de rating respinge acuzaţiile aduse de tribunalul australian. "Respingem orice sugestie că opiniile noastre au fost inadecvate şi vom face recurs la decizia curţii de justiţie australiene cu privire la acel rating", se arată în declaraţia S&P. Agenţia americană, care face parte din grupul McGraw-Hill, a susţinut că raportul furnizat consiliilor locale din Australia menţiona că investitorii nu trebuie să se bazeze pe acele calificative şi să le considere un sfat pentru plasarea fondurilor, notează Bloomberg.

Cele 12 consilii ale unor oraşe miniere sau cu activitate agricolă au pierdut 16,5 milioane dolari în aşa-numitele "titluri Rembrandt", mai mult de 90% din capitalul iniţial investit.

"Această decizie va avea cel mai probabil implicaţii la nivel global şi va avea un impact mai puternic în Europa şi în SUA, unde produse financiare similare au fost vândute băncilor şi fondurilor de pensii. Din acest moment, agenţiile de rating nu se mai pot ascunde în spatele delimitărilor pentru a se absolvi de răspundere", a spus un avocat de la Piper Alderman, casa de avocatură care a reprezentat consiliile în cadrul procesului. Acesta a adăugat că "decizia reprezintă o lovitură majoră pentru agenţiile de rating, care s-au bucurat mereu de privilegiul de a profita de pe urma atribuirii acestor ratinguri fără a fi vreodată trase la răspundere de investitori".

Piaţa derivativelor, care presupune tranzacţionarea unor instrumente financiare complexe expuse riscului ca împrumuturile să devină neperformante - de la credite ipotecare la datoriile ţărilor în curs de dezvoltare -, a fost unul dintre factorii declanşatori ai crizei financiare mondiale de la sfârşitul anului 2008, iar la aceasta au contribuit şi agenţiile de rating care nu au evaluat corect aceste produse financiare derivate.

În urma deciziei instanţei de judecată din Australia, consiliile vor primi despă­gubiri de 16 milioane de dolari australieni, însă costul total imputat părţilor acuzate s-ar putea ridica la 30 milioane de dolari austra­lieni, incluzând cheltuielile de judecată şi dobânzile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO