Business Internaţional

Ce spune un economist american: crahul dolarului este de-abia la început, şi dacă estimarea mea extrem de nepopulară privind un declin cu 25% al valorii dolarului până la finalul lui 2021 se va materializa, va aduce un semne de exclamare în privinţa preşedinţiei lui Joe Biden

Ce spune un economist american: crahul dolarului este...

Autor: Catalina Apostoiu

26.01.2021, 23:44 1969

După un avans iniţial, dolarul s-a depreciat constant de când pandemia a învăluit SUA în luna martie a anului trecut. Va­loarea acestuia s-a redus cu aproximativ 10%, până la 12% în raport cu principalii parteneri comerciali ai Americii, atingând cele mai scăzute niveluri de la începutul anului 2018 după unii indicatori. Iar acesta este doar începutul, scrie economistul Stephen Roach într-o opinie publicată de Bloomberg.

Dacă estimarea mea extrem de nepopulară privind un declin cu 35% al valorii dolarului până la finalul anului 2021 se va materializa, aceasta va adăuga un important semn de exclamare primului an de mandat al celui de-al 46-lea preşedinte al Americii, Joe Biden, scrie Roach.

Potrivit acestuia, estimarea respectivă s-a bazat pe trei motive: o creştere puternică a deficitului de cont curent în SUA, aprecierea euro şi o bancă centrală americană care nu va reacţiona masiv la orice slăbiciune a dolarului. După aceşti trei factori, Roach arată că este acum mai convins decât în urmă cu şase luni cu privire la continuarea declinului monedei americane.

Deficitul de cont curent a continuat să crească pe fondul unei deteriorări a economisirii interne în contextul crizei coronavirusului. Când o ţară duce lipsă de economii şi vrea să investească şi să crească, aceasta trebuie să importe economii excedentare din afară.

Potrivit lui Roach, rata economisirii interne va continua să scadă sub zero, plasând deficitul de cont curent deja ridicat sub noi presiuni.

Cât priveşte euro, Roach scrie că i-a fost dintotdeauna greu să spună ceva de bine despre moneda unică europeană, iar asta pentru că uniunea monetară are un defect major: lipsa unei politici fiscale unificate. Surpriza a venit însă în iulie, scrie economistul, odată cu aprobarea planului comun de redresare.

Când deficitele de cont curent sunt sub presiune, de obicei se poate conta pe ajutor din partea băncii centrale prin înăsprirea politicii monetare.

Însă nu este cazul cu Fed-ul din prezent, scrie Roach. Aceasta a trimis un semnal puternic că va acţiona mai târziu mai degrabă decât mai devreme.

Cu SUA din ce în ce mai dependentă de capital străin pentru a compensa reducerea continuă a economisirii interne şi cu politicile Fed, cazul pentru o depreciere în continuare a dolarului pare mai puternic ca niciodată.

Pandemia care nu dă semne de retragere şi o economie aflată în pragul unei recesiuni sub formă de W vor face ca administraţia Biden să nu aibă de ales decât să opteze pentru o nouă rundă de susţinere fiscală masivă. Această cale ar avea consecinţe pentru orice economice. Pentru America lipsită de economii, aceasta anunţă clar un dolar mai slab, concluzionează economistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO