Business Internaţional

Speranţele de redresare a economiei Germaniei se întăresc. Creşte însă teama de un al doilea val al pandemiei

Speranţele de redresare a economiei Germaniei se...

Autor: Catalina Apostoiu

09.08.2020, 21:33 212

♦ Volumul comercial se menţine cu 10% sub nivelul aceleiaşi perioade din 2019, iar orice perspectivă pozitivă este umbrită de reluarea creşterii cazurilor de îmbolnăvire.

Speranţele într-o revigorare rapidă a celei mai mari economii europene, cea a Germaniei, se menţin în condiţiile în care sectorul manufacturier începe să prindă din urma sectoarele orientate către consum.

În acelaşi timp, indi­ca­torii comerciali semnalează o revenire.

Totuşi, perspectivele pozitive sunt um­brite de o reluare a creşterii cazu­ri­lor de îmbolnăvire, care generează te­meri privind un al doilea val al pan­demiei.

Producţia industrială a avansat cu 8,9% în iunie, uşor peste aşteptări, anunţul venind după date anterioare ce au indicat o creştere a cererii fabricilor germane. Ultimele date sugerează că cea mai mare economie europeană şi-ar putea reveni mai rapid decât economiile vecine, scrie Bloomberg.

În condiţiile în care indicatorii comerciali semnalează de asemenea o redresare, părţi în mod tradiţional influente ale economiei germane înregistrează acum o îmbunătăţire care a fost până acum concentrată în principal în sectorul consumului privat.

„După ce s-a bazat iniţial pe cheltuielile interne de consum pe bunuri, procesul de redresare se generalizează către producţie şi dinspre cererea internă către cea externă“, arată Holger Schmieding, economist-şef Berenberg. „În absenţa unui accident major, Germania poate recupera cel puţin jumătate din declinul de pe trimestrul doi la nivel de PIB deja în trimestrul trei“.

Cererea fabricilor germane s-a situa în iunie la aproximativ 90% din nivelurile înregistrate ultima dată la sfârşitul anului trecut.

Însă, deşi producţia industrială a înregistrat o creştere record, depăşind avansul revizuit de 7,4% din mai, producţia se menţine cu 11,7% sub nivelul atins în aceeaşi lună a anului trecut, potrivit Financial Times.

Companiile din sectorul industrial al ţării se aşteaptă la o continuare a tendinţei ascendente şi la o creştere a producţiei în următoarele trei luni, indică un sondaj separat realizat de Institutul Ifo.

Volumele comerciale ale Germaniei au înregistrat de asemenea o revenire în iunie, pe fondul unei creşteri puternice a valorii bunurilor trimise către şi primite din China. Comerţul cu SUA a scăzut însă.

Exporturile celei mai mari economii europene au crescut cu 14,9% la 96 miliarde de euro în iunie faţă de luna mai, cea mai puternică creştere din 1990. Importurile au urcat cu 7% la 81 mld de euro, cel mai puternic avans din mai 2010.

„Cu aceste cifre solide, o revizuire în sus a datelor pe trimestrul doi nu ar trebui exclusă“, arată Carsten Brzeski, economist-şef ING.

Totuşi, volumul comercial se menţine cu aproximativ 10% sub nivelul aceleiaşi perioade din 2019, iar orice perspectivă pozitivă este umbrită de reluarea creşterii cazurilor de îmbolnăvire.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO