Business Internaţional

Speculatiile privind dobanda duc euro la 1,6 dolari

24.04.2008, 19:01 11

Moneda unica a ajuns la un nou nivel record fata de dolarul american pe fondul speculatiilor privind o majorare a dobanzii de referinta in zona euro, dar si in conditiile in care statisticile recente referitoare la piata imobiliara americana au ridicat noi semne de intrebare privind situatia celei mai mari economii a lumii, scrie BBC News.
Euro a urcat pana la valoarea maxima de 1,6019 dolari, depasind pentru prima data pragul de 1,6 dolari, ca urmare a asteptarilor potrivit carora strategii Bancii Centrale Europene ar putea decide majorarea dobanzii de referinta in incercarea de a diminua presiunile inflationiste. Majorarea dobanzii din zona euro ar spori gradul de atractivitate al depozitelor bancare si al celorlalte investitii denominate in euro.
In acelasi timp, euro a fost tranzactionat la un nivel de 80,08 penny in raport cu lira sterlina, apropiindu-se de nivelul record de 80,98 penny, atins saptamana trecuta. Dolarul s-a prabusit, de asemenea, in fata yenului japonez si a lirei sterline.
Recordul precedent a fost stabilit saptamana trecuta, in momentul in care moneda unica a ajuns la 1,5982 dolari. La sfarsitul saptamanii insa euro a pierdut teren, pe fondul unui nou val de optimism pe bursa new-yorkeza.
Christian Noyel, membru al consiliului de conducere al BCE, a declarat recent ca banca va intreprinde orice actiune necesara pentru atingerea tintei de inflatie de sub 2%, luand in calcul chiar si o majorare a dobanzii, care sa reduca ritmul de crestere a cheltuielilor consumatorilor.
O asemenea miscare din partea BCE ar veni insa in situatia in care majoritatea bancilor centrale importante reduc dobanda de politica monetara in incercarea de a limita impactul crizei financiare globale asupra intregii economii.
In timp ce aprecierea euro reprezinta o veste buna pentru multi dintre investitori, aceasta creeaza probleme serioase exportatorilor europeni, ale caror produse devin mai scumpe pe piata americana. Si asta in conditiile in care Statele Unite reprezinta principalul partener comercial al Uniunii Europene.
Deprecierea dolarului impulsioneaza dezvoltarea companiilor americane care se bazeaza puternic pe exporturi, insa ii afecteaza pe turisti in conditiile in care inflatia globala si costurile biletelor de calatori cresc, iar preturile denominate in dolari ale diverselor produse si servicii - de la vinurile frantuzesti si pana la calatoriile cu gondola prin Venetia - sunt din ce in ce mai mari.
Moneda unica europeana - introdusa in 1999, initial sub forma de moneda de cont - s-a apreciat in ultimele cinci luni cu 20% in fata dolarului american, numai in ultimele doua luni castigand 10%.
In momentul in care a fost introdus pe piata, in urma cu noua ani, euro era cotat la numai 82 de centi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO