Business Internaţional

Spargerea monopolului de energie, o afacere reusita pentru magnati

03.06.2003, 00:00 18

Dupa ore de negocieri aprinse, discutiile s-au incheiat in favoarea magnatilor rusi Andrei Melnichenko si Oleg Deripaska, care au obtiunt ceea ce urmareau: locuri in consiliul de administratie al monopulului rus de energie UES, inainte de faza de lichidare a companiei, relateaza The Moscow Times.
Dupa ce in ultimele luni si-au vandut reciproc actiuni ale United Energy Sistems (UES) in valoarea de un miliard de dolari, grupul MDM, condus de Melnichenko, si Base Element, condus de Deripaska, au plecat de la adunarea anuala a actionarilor cu trei din cele 15 locuri din consiliul de administratie. Melnichenko doua si Deripaska unul. Guvernul si-a pastrat zece locuri.
Investitorii de portofoliu au suferit o diminuare a influentei asupra companiei, intrucat numarul directorilor care ii reprezinta a scazut de la doi la unul.
Dupa trei ani de dispute politice intense intre grupurile financiare si industriale din Rusia, actionarii UES au aprobat un mecanism pentru spargerea monopolului energetic national, scrie Financial Times.
Consiliul de administratie, din care fac parte si reprezentanti de stat si actionari minoritari, au aprobat in unanimitate planul mult amanat.
Acesta le permite actionarilor privati sa-si preschimbe actiunile fostului monopol UES in actiuni ale noilor companii private de generare a electricitatii.
Guvernul, care controleaza 52,5% din UES, nu va participa la tranfer si isi va concentra detinerile in sistemul de transport de energie, care va ramane in proprietatea statului.
"Lupta pentru planul de restructurare a luat sfarsit. Pietele si comunitatea de afaceri au acceptat logica si mecanismul restructurarii UES. Acum nu mai exista drum de intoarcere", a declarat intr-un interviu Anatoli Chubais,  presedintele UES.
Planul, care interzice vanzari cash ale activelor din activitatea de generare, a fost un compromis intre actionarii minoritari si managementul companiei conduse de Chubais.
"Acesta este cea mai importanta restructurare a unui monopol natural din Rusia, care pentru mult timp a fost un teritoriu minat pentru realizatorii reformei", a spus Al Breach, economist sef la Bruswick UBS Wanburg. "Marcheaza un precedent pentru restructurarea Gazprom, monopolul rus de gaz natural, si pentru monopolul cailor ferate".
Intr-un neobisnuit moment de consens, actionarii minoritari, care au dus o lupta acerba impotriva lui Chubais, l-au laudat pentru ca a luat in considerare argumentele lor. David Herne, un actionar minoritar si un fost director al UES, a declarat: "Este un plan rational si coerent, care in final va lichida compania in favoarea actionari".
Planul a fost bine primt de piata, actiunile UES avansand cu in jur de 40% in ultimele saptamani.
 Gupul MDM controleaza cea mai mare cota de piata din productia de carbune din Rusia, iar compania Basic Element este detinuta de RusAl, gigantul rusesc in sectorul de aluminiu.
"Acestia nu mai sunt doar investitori de portofoliu, care sa fie interesati numai de pretul actiunilor, dar nu sunt nici investitori strategici deocamdata care sa-si ia angajemente pentru finantarea unor noi capacitati de generare", a spus Chubais.
El a adaugat ca este crucial sa atraga investitori straini strategici in cadrul UES pentru a preveni o alta concentrare a activelor in manile unor grupuri restranse.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO