Business Internaţional

Spaniolii de la Santander au nevoie de 7,2 mld. euro

10.11.2008, 19:22 19

Banco Santander, banca spaniola care a anuntat trei achizitii in tot atatea luni, va atrage 7,2 miliarde de euro vanzand actiuni noi in cadrul unei oferte de drepturi, in scopul de a-si consolida capitalul, scrie Bloomberg.

Cele 1,6 miliarde de actiuni vor fi vandute la un pret de 4,5 euro pe actiune, a anuntat banca. Valoarea actiunilor Santander a scazut cu 3,4%, pana la 9,06 euro, pe bursa din Madrid.
Cel mai mare creditor al Spaniei a achizitionat Sovereign Bancorp din Statele Unite, Alliance & Leicester si parti din Bradford & Bingley din Marea Britanie in acest an pentru a castiga depozite in valoare de aproximativ 130 de miliarde de dolari (100 mld. euro) si 1.200 de filiale. Vanzarile de active avute in vedere in scopul intaririi capitalului in urma achizitiilor realizate au fost amanate pana la imbunatatirea conditiilor de pe piata, a anuntat banca intr-o declaratie separata.
"Santander avea nevoie de capital, deci cu cat face acest pas mai devreme, cu atat mai bine", a declarat Arturo de Frias, analist in cadrul Dresdner Kleinwort din Londra. "Suma este usor mai mare decat cea la care ma asteptam".
Santander a renuntat la vanzarea diviziilor sale de administrare de active si asigurari din cauza conditiilor de piata, declara CEO-ul bancii Alfredo Saenz luna trecuta. Creditorul a anuntat in acelasi timp ca si-ar putea vinde divizia venezueleana sau participatia detinuta in cadrul companiei petroliere Cia. Espanola de Petroleos. Saenz a declarat luna trecuta ca pozitia de capital a bancii este "mai mult decat suficienta".
Santander se alatura astfel bancilor din intreaga Europa care vand actiuni in incercarea de a-si consolida capitalul. Barclays, a doua mare banca a Marii Britanii, apeleaza la fonduri suverane din Orientul Mijlociu pentru a atrage pana la 7,3 miliarde de lire sterline (11,8 miliarde de dolari) vanzand obligatiuni, dar si actiuni preferentiale.
Royal Bank of Scotland vinde actiuni de 20 miliarde de lire sterline in cadrul unei oferte sustinute de guvernul britanic. UniCredit vinde actiuni si obligatiuni convertibile in valoare de 3 miliarde de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO