Business Internaţional

Spaniolii de la BBVA fac achizitii in America

19.02.2007, 17:21 12

Gigantul bancar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria va achizitiona compania Compass Bancshares, cu peste 400 de birouri de operatiuni financiare in Alabama, Arizona, Colorado, Florida, New Mexico si Texas.
A doua banca din Spania, dupa Santander Central Hispano, BBVA va plati 9,6 miliarde de dolari (7,3 mld. euro) pentru actiunile bancii americane, scrie International Herald Tribune. Achizitia bancii spaniole este una dintre cele mai importante tranzactii externe ale bancii, intarind astfel industria bancara spaniola. Actionarii companiei Compass vor primi in schimb fie 71,8 dolari pe actiune, fie 2,8 actiuni BBVA pentru fiecare actiune detinuta la banca americana, pretul actiunilor Compass fiind astfel supraestimat cu 16% fata de valoarea actiunilor in ultimele zece zile. Reprezentantii BBVA au declarat ca vor achita costurile tranzactiei prin emiterea a 196 milioane de noi actiuni, dar si prin vanzarea unor active, inclusiv a pachetului de 5% pe care il detin la compania de energie Iberdrola.
"Achizitia se incadreaza perfect in strategia de extindere demarata de BBVA, care ia in considerare o structura globala, la nivel international", au declarat reprezentantii bancii.
Tranzactia va consolida pozitia BBVA in sudul Statelor Unite, una dintre cele mai atractive piete financiare din regiune. Dupa achizitia companiei Compass, cu sediul in Birmingham, BBVA va primi 10 procente din veniturile totale din Statele Unite prin intermediul unei retele de 622 de filiale din Alabama, Arizona, Colorado, Florida, New Mxico si Texas.
Bancile spaniole au fost beneficiarele unei economii nationale care a avansat cu 3,8% anul trecut, si care pentru 2007 este estimata la o crestere de 3,4 procente, mai mult decat cresterea de 2,6% si 2,7% a zonei euro, potrivit estimarilor Comisiei Europene. O crestere a inchirierilor de spatii imobiliare, in special de partea strainilor care cumpara case de vacanta in Spania, a sprijinit activitatea bancara. Bancile BBVA si Santander au investit profitul pentru extinderea in America Latina, unde cresterea economica intensifica cererea de servicii bancare, dar si in Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO