Business Internaţional

Spania va solicita pachet de salvare doar dacă costurile de finanţare rămân ridicate

Spania va solicita pachet de salvare doar dacă costurile de finanţare rămân ridicate

Mariano Rajoy, premierul Spaniei, va prezenta astăzi noi reforme eco­nomice şi un buget de austeritate pentru anul viitor Foto: AFP/Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

27.09.2012, 00:04 259

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat că va solicita un nou pachet de salvare pentru economia ţării doar dacă costurile de finanţare ale Spaniei rămân ridicate pentru prea mult timp, scrie Wall Street Journal.

Guvernul ar trebui mai întâi să vadă dacă condiţiile ataşate unui plan de salvare sunt "rezonabile", dar dacă dobânzile obligaţiunilor Spaniei ar rămâne prea ridicate pentru prea mult timp, atunci "vă asigur 100% că aş cere acest bailout", a spus Rajoy.

Randamentele obligaţiunilor spaniole pe zece ani au crescut miercuri la 6%, după ce miniştrii de finanţe din Germania, Olanda şi Finlanda au declarat că recapitalizarea băncilor cu probleme din zona euro ar trebui să se facă utilizând capital privat, apoi capital public şi abia apoi Mecanismul European de Stabilitate, scrie Bloom­berg. Săptămâna trecută, în urma anunţului Băncii Centrale Europene că va face achiziţii neli­mitate de datorii guvernamentale, costurile de finanţare ale Spaniei au scăzut la 5,66% şi ţara a vândut obligaţiuni în valoare de 4,8 mld. euro, cu mult deasupra ţintei guvernului.

În contextul unor ample mişcări sociale, pre­mierul spaniol va prezenta astăzi noi reforme eco­nomice şi un buget de austeritate pentru anul viitor, cu scopul de a-şi convinge partenerii din zona euro şi investitorii că Spania ia măsuri de reducere a deficitului în ciuda unei recesiuni şi a ratei şomajului care a ajuns la 25%. În acelaşi timp Rajoy speră că alegătorii spanioli vor accepta mai uşor reformele dacă sunt prezentate ca venind de "acasă" şi nu impuse de instituţii străine, scrie Thomson Reuters.

Agenţia de rating Moody's va publica mâine un nou raport asupra rating-ului de credit al Spaniei, în care este posibil ca ţara, a patra economie europeană, să fie retrogradată la categoria "junk". În aceeaşi zi un audit independent al băncilor spaniole va arăta de câţi bani are nevoie Madridul din pachetul de salvare de 100 mld. euro aprobat deja de UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO