Business Internaţional

Spania forţată din nou să salveze Bankia, după naţionalizare

Spania forţată din nou să salveze Bankia, după...

Autor: Ioana Nita

02.09.2012, 18:16 272

Guvernul spaniol a fost nevoit să recapitalizeze de urgenţă Bankia, banca recent naţionalizată şi al patrulea cel mai mare creditor din Spania, după ce aceasta a anunţat pierderi de 4,4 miliarde euro pentru prima jumătate a acestui an, scrie Financial Times.

Oficialii Fondului de stat pentru Restructurare Bancară (FROB) au declarat că vor injecta capital în Bankia pentru a menţine instituţia solvabilă, însă nu au specificat care va fi suma acordată.

Această măsură vine după ce guvernul premierului Mariano Rajoy a anunţat cea de-a cincea încercare a sa din ultimii trei ani de a reforma sistemul bancar, dând statului puterea de a scoate de pe piaţă instituţiile de credit falimentare şi de a înfiinţa „banca rea”, pentru ca Madridul să îndeplinească astfel condiţiile impuse de bailoutul bancar venit din partea Uniunii Europene.

Crearea „băncii rele” presupune înfiinţarea unei companii de administrare a activelor care să preia activele neperformante ale băncilor, precum şi proprietăţile prescrise de la băncile comerciale.

Reforma ministrului de finanţe Luis de Guindos privind înfiinţarea “băncii rele” va permite pentru prima oară guvernului să intervină înainte ca o bancă să întâmpine dificultăţi, şi să lichideze instituţiile de credit considerate “nesănătoase”.

“Dacă am fi avut un astfel de instrument înainte, această criză bancară ar fi putut fi abordată într-un mod diferit, însă acum trebuie să privim spre viitor”, a afirmat Guindos. El a menţionat că reforma a fost întocmită după consultarea cu Banca Central Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional şi că “banca rea” va funcţiona timp de 10-15 ani.

Guvernul nu a reuşit să câştige încrederea investitorilor internaţionali de care Spania are nevoie pentru a împrumuta bani, iar costurile mari de finanţare şi scăderea economiei cresc şansele ca statul iberic să fie forţat mai târziu anul acesta să accepte un program de salvare la scară largă. 

Spania a fost forţată să accepte condiţiile pentru supravegherea şi reglementarea băncilor sale, dar şi noi măsuri de austeritate, ca urmare a solicitării făcute în luna iunie Uniunii Europene privind ajutorul financiar de 100 miliarde euro menit să “cureţe” sectorul bancar de credite ipotecare neperformate în valoare de 180 miliarde euro acumulate timp de un deceniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO