Business Internaţional

Spania creste de doua ori mai repede decat celelalte state europene

25.11.2003, 00:00 15

Economia Spaniei a inregistrat in al treilea trimestru o crestere economica aproape dubla fata de media celor 12 state care "impart" moneda unica europeana.
Cresterea s-a datorat in principal expansiunii consumului si a sectorului constructiilor, pe fondul scaderii ratelor de dobanda pana la un nivel record si imbunatatirii indicatorilor ce caracterizeaza piata fortei de munca.
Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 0,7% fata de trimestrul al doilea al anului si cu 2,4% fata de perioada similara a anului trecut, conform informatiilor furnizate de reprezentantii guvernului. Previziunile a 9 economisti chestionati de Bloomberg News fusesera ceva mai putin optimiste, indicand o crestere trimestriala de numai 0,6%.
2003 este al zecelea an consecutiv in care Spania inregistreaza o crestere economica. Mai mult, conform previziunilor Comisiei Europene, ritmul de expansiune a economiei va depasi in acest an performantele tuturor membrilor zonei euro, cu o singura exceptie: Grecia.
Economia Europei, in valoare de 8.000 de miliarde de euro, a inregistrat o crestere trimestriala medie de numai 0,4% in al treilea trimestru, fata de cele 3 luni anterioare. Astfel, cele 12 state ale zonei euro au reusit sa iasa din recesiune, datorita majorarii exporturilor pe fondul accelerarii cresterii economice din SUA si relansarii economiei japoneze.
Cresterea economica a Spaniei va avea anul viitor un ritm de 2,9%, de la 2,3% in 2003, potrivit estimarilor Comisiei, o contributie in acest sens avand-o si relansarea statelor vecine - Franta, Italia si Portugalia. Pentru zona euro se estimeaza o expansiune a economiei de 0,4% in acest an si 1,8% pentru 2004.



Consumul si constructiile, piloni ai cresterii
Reducerea ratei de dobanda operata de catre BCE a avut un impact major asupra economiei Spaniei, deoarece a condus la cresterea accentuata a cererii pentru locuinte. Investitiile in sectorul imobiliar s-au majorat cu 1,1% in al treilea trimestru si cu 3,9% fata de acum un an. Consumul a crescut cu 0,2% fata de al doilea trimestru si 3,2% fata de perioada similara a anului trecut.
Metrovacesa, cea mai mare companie imobiliara spaniola, a anuntat o crestere cu 73% a profitului pe primele 9 luni ale anului, iar vanzarile de terenuri s-au dublat ca valoare. BCE a redus in luna iunie a acestui an rata de dobanda de referinta pana la 2%, cea mai scazuta din istoria Spaniei, astfel ca dobanzile pentru creditele ipotecare acordate de institutiile financiare spaniole a atins un nivel de 3,5%, fata de dobanda de 15% de acum 10 ani.
Si somajul a scazut, ajutand la cresterea increderii consumatorilor. Mai mult de jumatate din noile locuri de munca din intreaga zona euro, in 2002, au fost inregistrate in Spania, conform declaratiei ministrului economiei, Rodrigo Rato. Rata somajului a scazut la 11,17%, fata de nivelul aproape dublu inregistrat in 1996, cand Jose Maria Aznar a devenit prim ministru.
"Consumul a crescut foarte mult", a afirmat Jaime Hoyos, analist la Credit Agricole, din Madrid. "Dupa prima jumatate a anului, oamenii au devenit mai putin ingrijorati din cauza razboiului din Irak, iar asteptarile lor privind conditiile economice s-au imbunatatit. De asemenea, ei au beneficiat si de rate de dobanda scazute", a adaugat el.



Deficitul, punctul forte al Spaniei
Spania a fost in acelasi timp si una dintre cele mai "descurcarete" din statele membre ale Uniunii Europene cand a venit vorba de a reduce deficitul bugetar. In acest an, cheltuielile publice vor depasi veniturile cu mai putin de 0,5% din PIB. Diminuarea deficitului a permis guvernului sa investeasca in economie si sa impulsioneze cresterea economica.
In acest an, guvernul lui Aznar a majorat cheltuielile pentru proiecte privind strazile si caile ferate pentru trenuri de mare viteza cu 8,3%, iar anul viitor va cheltui cu 6,4% mai mult decat in 2003.
O alta consecinta a cresterii economice este si consumul mai mare de energie. Iberdrola, a doua companie energetica din Spania, a anuntat ca pana in anul 2006 va investi 12 miliarde de euro pentru cresterea capacitatii de productie. Printre obiectivele sale se numara si atingerea unei cote de 20% din piata spaniola a gazului natural.



Decizia Ecofin este aproape
In aceasta saptamana, criza legata de reglementarile fiscale ale UE va atinge un nou punct culminant. Ecofin, consiliul ministrilor de finante ai membrilor UE vor decide astazi daca vor aproba recomandarile Comisiei Europene privind noi reduceri ale cheltuielilor publice. Comisia considera ca Franta si Germania trebuie sa faca in 2004 noi economii, de 6 miliarde de euro, pentru ca pana in 2005 sa ajunga sa respecte prevederile Pactului de Stabilitate si Crestere.
Germania face presiuni asupra Ecofin pentru ca acesta sa nu aprobe recomandarile, sustinand ca deja face tot posibiliul pentru a coopera. Franta adopta o pozitie mai concilianta, aratand ca este pregatita sa accepte sanctiunile in cazul in care recomandarile Comisiei sunt respinse.
Cele doua state au "castigat" un ragaz de un an, pana in 2005, pentru a-si reduce deficitele bugetare sub 3% din PIB. Comisia Europeana considera ca numai prin reduceri aditionale ale cheltuielilor publice se poate atinge acest obiectiv. Totusi, Franta, care cu trei saptamani in urma a scapat de sanctiuni, spera ca le va mai evita o data, propunand in acelasi timp propriul plan de economisire a fondurilor publice.
Hans Eichel, ministrul german de finante, considera ca daca va restrange cheltuielile, va distruge putinele semne de viata ale economiei germane, dupa trei ani de crestere economica de aproape 0%.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO