Business Internaţional

Sotheby's isi vinde sediul

20.12.2002, 00:00 14

Sotheby's, una dintre cele mai mari case de licitatii din lume, si-a anuntat intentia de a-si vinde sediul din York Avenue unei companii imobiliare, in schimbul sumi de 175 milioane de dolari. Fima va inchiria, ulterior, imobilul.
Casa de licitatii, veche de 258 de ani, aflata intr-o situatie dificila, a declarat ca prin incheierea acestei tranzactii isi va putea plati datoria pe termen scurt de 100 milioane de dolari si penalizarile impuse in urma unei dispute legate de fixarea preturilor impreuna cu rivala sa, Christie's.
Directorii casei de licitatii au negociat cu consilierii fostului presedinte Alfred Taubman vanzarea pachetului majoritar pe care acesta il detine in cadrul companiei, dupa ce acesta a fost condamnat pentru fixare de preturi, la sfarsitul anului trecut.
Cheltuielile facute de Sotheby's in anul 2000 in scopul achizitionarii si renovarii sediilor din York Avenue si 72nd Street s-au ridicat la 150 milioane de dolari.
Noul cumparator, RFR Holdings, din New York, a fost de acord sa inchirieze apoi cladirea casei de licitatii pe o perioada de pana la 40 de ani.
Sotheby's s-a recunoscut vinovata acum doi ani de a fi conspirat cu Christie's in scopul limitarii competitiei cu privire la comisioanele de licitatie. Cu ajutorul lui Taubmann, aceasta a platit o amenda de 45 milioane de dolari guvernului american si penalizari de 256 milioane de dolari in cadrul proceselor initiate de fostii clienti.
Compania mai are de platit o amenda de 20 milioane de dolari impusa de Comisia Europeana, cu termenul in februarie, luna in care este scadent si un credit in valoare de 100 milioane de dolari intermediat de JP Morgan.
Bill Ruprecht, noul director executiv, a adoptat un program drastic de restructurare pentru a putea face fata consecintelor dezastruoase ale scandalului.
Ruprecht a redus personalul companiei de la aproximativ 2.100 la 1.700 in doi ani si a pus bazele unei companii mixte impreuna cu eBay, compania de licitatii online, pentru a redresa operatiunile de internet desfasurate de Sotheby's. In ciuda reducerilor de costuri, pierderile inregistrate de Sotheby's s-au ridicat la 48,2 milioane de dolari pe primele noua luni ale acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO