Business Internaţional

Somajul de 20% si impactul acestuia asupra deficitului Spaniei ii ingrijoreaza pe investitori

09.05.2010, 23:17 19

Pachetul financiar menit sa evite intrarea Greciei inincapacitate de plata a avut si un alt scop mai putin evident: saimpiedice ca alte state membre ale zonei euro, al caror nivel aldatoriei publice si al deficitului este alarmant, sa se confruntecu situatii similare.
Exista tot mai multe voci care spun ca Spania si Portugalia arputea fi urmatoarele victime ale unei crize financiare, scrie BBCNews.
De 1 mai, la Madrid, mai multe mii de oameni au iesit in strada, incentrul orasului pentru a marca Ziua Muncii.
Cifrele aferente primului trimestru din 2010 sunt ingrijoratoare.Rata somajului in Spania a depasit pragul de 20% si a ajuns la20,05%, cel mai ridicat nivel al acestui indicator din zonaeuro.
In conditiile in care statul este in continuare in recesiune, loculde munca este una dintre principalele griji ale celor care au iesitin strada.
Martin, care lucreaza pentru o companie aeriana, a spus ca se temeca ar putea sa isi piarda locul de munca "asa cum au patit-o multialtii din aceasta tara". El a adaugat ca guvernul ar trebui saofere o mana de ajutor.
"Cred ca suntem suficient de maturi ca sa intelegem cat de gravaeste problema - ca sa intelegem ca problemele se adancesc si ca arputea fi necesar sa luam masuri care nu sunt pe placul nimanui,insa care sunt necesare. Nu cred ca guvernul isi face bine treaba",a completat el.
Carla spune ca s-a reintors la studii deoarece nu a putut gasi cevade lucru. "Mi-ar placea sa lucrez acum", explica ea. "Chiar inaintesa imi termin studiile lucram ca asistent social. Am studii deprofil. Acum este insa imposibil, deoarece guvernul uita de oameniicare nu sunt profitabili pentru economie".
Carla spune insa ca ea este una dintre cei norocosi, deoareceparintii sai o sustin.
"Ce se intampla insa cu aceia care nu se bucura de sprijin?Guvernul trebuie sa faca ceva", crede ea.
Rata somajului din Spania s-a dublat incepand cu 2008 - o evolutiedramatica pentru o tara care era unul dintre principalii creatoride locuri de munca din Europa.
Problema somajului complica incercarea guvernului de a reducedeficitul bugetar.
Fernando Fernandez Mendez de Andes, profesor de economie la IEBusiness School, spune ca problemle Spaniei nu sunt nici pe departela fel de grave precum cele ale Greciei.
"Este o situatie total diferita - nu exista nicio indoiala inlegatura cu calitatea statisticilor fiscale ale Spaniei, spreexemplu. Totusi, nu putem spune ca Spania nu a fost afectata decriza din Grecia", completeaza el. "Este evident ca Spania are oproblema, cea a datoriei, si este evident ca pietele financiare auluat in vizor Spania si analizeaza capacitatea statului de a facefata situatiei din interiorul zonei euro".
Profesorul Fernandez spune insa ca Spania trebuie sa isi "recastigecredibilitatea" si "sa convinga pietele ca economia poate creste".Pentru ca acest lucru sa se intample, Fernandez spune ca "politicaeconomica a Spaniei trebuie sa sufere modificarisemnificative".
Si pietele financiare sunt ingrijorate. Recent, agentia de ratingStandard & Poor's a retrogradat ratingul Spaniei, din cauzaslabelor perspective de crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO