Business Internaţional

Soluţia UE la criza datoriilor: Noi garanţii oferite băncilor pentru evitarea blocării accesului la finanţare

Soluţia UE la criza datoriilor: Garanţii băncilor pentru a evita blocarea accesului la finanţare

Autor: Marius Oncu - Mediafax

26.10.2011, 16:24 207

Guvernele Uniunii Europene vor anunţa, miercuri, planuri de a susţine băncile europene cu garanţii pentru a evita blocarea accesului acestora la finanţare, dar nu vor avansa o cifră totală pentru recapitalizarea sistemului bancar,conform unui proiect de comunicat al summit-ului UE obţinut de Reuters.

Liderii UE se vor angaja să injecteze capital suplimentar în băncile care ar avea nevoie, dar vor asigura acestora un răgaz de nouă luni în care să încerce să atragă fonduri de pe piaţa privată, se arată în document.

Promisiunea garanţiilor relevă determinarea guvernelor de a stopa problemele de finanţare ale sectorului bancar, care ar putea ameninţa economia regiunii, însă eşecul de a se angaja asupra unei cifre clare pentru recapitalizări ar putea submina eforturile de a redobândi încrederea pieţelor.

"Sunt necesare urgent măsuri de a restabili încrederea pieţelor financiare în sectorul bancar. De asemenea, vor fi necesare garanţii pentru pasivele băncilor, pentru a oferi mai mult sprijin instituţiilor de credit la accesarea de finanţare la termen, în situaţiile în care este necesar", potrivit proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO