Business Internaţional

Societe Generale doreste preluarea bancii Komercni

05.02.2001, 00:00 15



Banca Societe Generale din Franta este interesata de achizitionarea unui pachet majoritar de actiuni la Komercni Banka din Cehia, in vederea extinderii prezentei sale in Europa Centrala, informeaza Mediafax.

La putin timp dupa ce guvernul ceh a anuntat ca va vinde 60% din actiunile Komercni Banka, cea de-a treia banca a tarii, Societe Generale, Credit Agricole, HypoVereinsbank din Germania si UniCredito din Italia si-au exprimat interesul de a incheia o tranzactie.

Guvernul de la Praga urmareste obtinerea, in urma vanzarii pachetului majoritar, a 45 de miliarde de coroane cehe (1,2 miliarde de dolari).

Directorul executiv al Societe Generale, Philippe Citerne, a declarat ca banca franceza este interesata, in principal, de preluarea celor 1,25 milioane de clienti ai institutiei cehe.

In cazul in care Komercni va fi preluata de Societe Generale, ale carei active valoreaza circa 470 de miliarde de euro (438 miliarde de dolari), banca ceha ar putea deveni o piesa importanta in planurile de dezvoltare ale companiei franceze pentru Europa Centrala si de Est, a adaugat Citerne.

"Pentru a forma o retea in sectorul bancar este extrem de dificil sa pornesti de la zero", a adaugat directorul executiv al bancii franceze, precizand ca obiectivul urmarit in privinta cotei de piata in Cehia este de 10%.

Luna trecuta, SocGen a incercat sa cumpere Lukas Bank din Polonia, dar oferta inaintata de concurentul sau francez, Credit Agricole, a fost mai buna.

SocGen este actionar principal la Express Bank din Bulgaria, BRD din RomOnia, iar, in prezent, poarta discutii pentru achizitionarea companiei SKB din Slovenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO