Business Internaţional

Soarta sefului de la Deutsche Bank, in mainile tribunalului din Dusseldorf

22.01.2004, 00:00 13



Directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, si Klaus Esser, fostul sef al companiei de telefonie mobila Mannesmann, sunt hotarati sa isi apere reputatia in cadrul celui mai important proces din istoria sectorului corporatist german, care a inceput ieri la Dusseldorf.



Acest litigiu, in care sunt implicati alti patru acuzati, este legat de tranzactia prin care grupul britanic Vodafone a preluat Mannesmann, in 2000.



Ackermann a preluat postul de director executiv al Deutsche Bank in 2002. El a fost membru in consiliul de conducere al Mannesmann, in perioada in care Vodafone a lansat o campanie agresiva pentru achizitia celui de-al doilea operator de telefonie mobila din Germania.



Dupa mai multe luni de rezistenta, tranzactia a fost aprobata in februarie 2000. Cu o valoare de peste 180 de miliarde de euro, contractul a reprezentat cea mai ampla operatiune inregistrata pana in acel moment in sectorul corporatist.



Ackermann si alti patru fosti membri din conducerea Mannesmann au fost acuzati, in luna februarie 2003, ca ar fi inselat actionarii, aproband bonusuri de 57 milioane de dolari pentru cativa directori, in urma finalizarii tranzactiei cu Vodafone.



De exemplu, Klaus Esser a primit 15 de milioane de euro, dupa ce a recomandat oferta ostila prezentata de grupul britanic.



Daca va fi gasit vinovat, Ackermann risca sa primeasca o pedeapsa de pana la zece ani de inchisoare. Insa seful Deutsche Bank s-a prezentat la tribunal afisand o atitudine care sugereaza ca nu se considera vinovat.



"Germania este singura tara in care oamenii sunt adusi in fata instantei pentru ca au administrat tranzactii profitabile", a declarat el reporterilor.



La randul sau, Esser considera ca actiunile sale au fost corecte si si-a exprimat increderea ca procesul va demonstra acest lucru.



Momentul deschiderii procesului este inoportun pentru Deutsche Bank, in contextul in care presiunea procesului de consolidare a industriei bancar germane este in crestere.



Daca Ackermann va fi condamnat sau daca acesta va recunoaste o parte dintre acuzatii, demisia sa va fi inevitabila. Acest lucru poate declansa o criza in cadrul Deutsche Bank, intrucat nu exista deocamdata nici un posibil succesor.



Luni, ministrul german al economiei, Wolfgang Clement, si-a exprimat sprijinul si increderea in Josef Ackermann. Potrivit BBC News, si reprezentantii bancii germane au anuntat ca se asteapta ca Ackermann sa fie achiatat.



Totusi, pietele financiare nu au ramas indiferente, semnaland imediat ca rezultatul procesului ar putea prejudicia pozitia bancii germane. Actiunile Deutsche Bank au scazut marti, pentru a treia sedinta consecutiva de tranzactionare, pana la 63,60 euro. Cotatia este cu 0,51 euro mai mica decat cea anterioara si cu 5% mai scazuta fata de cea inregistrata la inceputul lunii.



Saptamana trecuta, banca de investitii Lehman Brothers a afirmat ca dovezile prezentate in timpul procesului ar putea duce la cresterea volatilitatii cursului actiunilor Deutsche Bank.



Intre timp, banca germana i-a pus la dispozitie lui Ackermann un birou in Dusseldorf, unde acesta isi va continua activitatea. Directorul executiv al bancii si-a luat angajamentul de a actiona in sensul cresterii rentabilitatii capitalului social (adica cel investit de actionari). Un alt obiectiv al lui Ackermann este ca banca pe care o conduce sa ajunga in primele 10 banci germane dupa criteriul capitalizarii bursiere. Se estimeaza ca audierile ii vor "rapi" lui Ackermann, timp de cinci luni, cate doua zile lucratoare din fiecare saptamana. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO