Business Internaţional

Soarta grupului bancar Fortis este in mana guvernului belgian

05.10.2008, 19:29 25

Guvernul belgian si autoritatile de reglementare a sistemului financiar au reluat ieri discutiile menite sa gaseasca o solutie care sa permita continuarea operatiunilor bancii Fortis, dupa ce divizia olandeza a institutiei a fost nationalizata de executivul de la Haga pe fondul temerilor privind un eventual faliment.

Negocierile vin dupa ce primul ministru belgian, Yves Leterme, a asigurat deponentii bancii ca guvernul pe care il conduce nu va permite o prabusire a institutiei financiare, care are 25.000 de angajati in aceasta tara.
Printre optiunile luate in calcul de oficialii belgieni se numara preluarea bancii de catre stat sau intermedierea vanzarii acesteia catre o alta institutie financiara.
Noua runda de negocieri privind situatia diviziei belgiene a Fortis vine dupa ce executivul de la Amsterdam a acceptat, la sfarsitul saptamanii trecute, sa preia activitatile bancare si de asigurari din Olanda ale grupului financiar, pentru 16,8 miliarde euro. Tranzactia presupune o scindare a grupului si include activele ABN Amro, achizitionate de Fortis in 2007.
Problemele Fortis, odata una dintre cele mai mari institutii financiare europene, isi au originea in achizitia ABN Amro, in parteneriat cu Royal Bank of Scotland si Santander, pentru 70 de miliarde euro, tranzactia fiind efectuata chiar inainte de izbucnirea crizei creditelor.
Fortis a platit 24 de milioane euro pentru divizia bancara a ABN, active care au pierdut mult din valoare in contextul problemelor din sectorul financiar.
Premierul belgian a precizat ca decizia "este menita sa mentina solventa" grupului, salvat de la prabusire de guvernele din Belgia, Olanda si Luxemburg printr-o infuzie de capital de 11,1 miliarde de euro.
"Grupul Fortis a vandut catre guvernul olandez mare parte a activelor sale din Olanda, respectiv Fortis Bank Nederland Holding NV, care include ABN Amro, si Fortis Insurance Netherlands", se arata
intr-un comunicat al autoritatilor belgiene.
Primul ministru olandez Jan-Peter Balkenende a confirmat nationalizarea si a precizat ca guvernul va hotari, in timp, ce va face cu diviziile Fortis.
Noul acord va inlocui finantarea acodata de statele din zona Benelux, iar Olanda va obtine toate activele Fortis, a anuntat ministrul de finante olandez Wouter Bos.
Tranzactia a fost anuntata dupa inchiderea de vineri a pietei bursiere Euronext, actiunile Fortis fiind tranzactionate in scadere cu 0,79%, la 5,42 euro, aproape de valoarea de 5,4 euro inregistrata inainte de infuzia de capital anuntata de cele trei state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO