Business Internaţional

Situaţie fără precedent: Rusia a instalat rachete nucleare Iskander în Kaliningrad, în apropierea multor ţări NATO şi UE

Situaţie fără precedent: Rusia a instalat rachete...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

05.02.2018, 21:36 445

Rusia a instalat sisteme avansate de rachete Iskander, cu potenţial nuclear, în enclava Kaliningrad, aproape toate ţările membre ale Uniunii Europene şi NATO fiind în raza de acţiune a acestora, informează agenţiile de presă RIA Novosti, Interfax şi Reuters, precum şi cotidianul Financial Times.

Vladimir Şamanov, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), a anunţat luni că au fost instalate siateme de rachete Iskander în Kaliningrad, fără a spune pentru cât timp.

"Da, sistemele Iskander au fost montate. Infrastructura militară străină este considerată în mod automat prioritară pentru a fi atacată", a declarat Vladimir Şamanov pentru agenţia RIA Novosti.

"Decizia reprezintă o reacţie la mobilizarea de capabilităţi militare în apropierea frontierelor" Rusiei, a subliniat Vladimir Şamanov.

Administraţia Vladimir Putin a transmis în alte situaţii că instalarea rachetelor Iskander în Kaliningrad, regiune rusă care are frontiere cu Polonia şi Lituania, avea statut temporar, fiind o reacţie la suplimentarea capacităţilor militare americane în ţările baltice. Washingtonul a atras atenţia în mai multe rânduri că poziţionarea unor sisteme de rachete de acest tip în apropierea unor state membre NATO este "destabilizatoare".

Sistemele balistice Iskander (SS-26 Stone, potrivit terminologiei NATO) sunt mobile, putând lansa rachete cu raze de acţiune de până la 500 de kilometri, cu ogive convenţionale ori nucleare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO