Business Internaţional

Situaţia Italiei, agravată de Grecia: randamentele obligaţiunilor se îndreaptă spre maximele istorice

Situaţia Italiei, agravată de Grecia: randamentele obligaţiunilor se îndreaptă spre maximele istorice

Autor: Alexandru Stefan Matei

01.11.2011, 17:31 1899

Dobânzile obligaţiunilor pe zece ani ale Italiei au urcat astăzi la 6,23% pe an, ca urmare a furtunii generate pe pieţe de anunţul premierului elen George Papandreou cu privire la organizarea unui referendum despre noul pachet de salvare a ţării, de 130 de miliarde de euro.

O valoare peste 6% este considerată nesustenabilă pe termen lung, iar ţările care au apelat la ajutor extern, Grecia, Irlanda şi Portugalia, au făcut-o atunci când dobânda titlurilor pe zece ani se afla sub valoarea de 7%.

Randamentele titlurilor italiene nu au scăzut după înâlnirea de săptămâna trecută a liderilor europeni, atât investitorii, cât şi analiştii neavând încredere în guvernul de la Roma, care trebuie să vină cu măsuri de a diminua o datorie de aproape 2.000 de miliarde de euro.

Dobânda rămâne la o valoare ridicată, în ciuda achiziţiilor pe care Banca Centrală Europeană le face de pe pieţe în încercarea de a reduce presiunea asupra titlurilor italiene. Maximul atins de dobânzile titlurilor pe zece ani, de 6,34%, s-a înregistrat în luna august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO