Business Internaţional

Singapore este definiţia raiului economic într-o lume aflată în pragul colapsului. Cum reuşeşte o ţară de 5 mil. de locuitori să dea lecţii Chinei în materie de exporturi?

 Singapore este definiţia raiului economic într-o lume aflată în pragul colapsului. Cum reuşeşte o ţară de 5 mil. de locuitori să dea lecţii Chinei în materie de exporturi?

Autor: Adrian Cojocar

04.01.2012, 11:28 6624

Credeaţi că Japonia sau China au economii puternice bazate pe exporturi ?

Micuţul stat insular Singapore, fostă colonie engleză situată în Asia de Sud-Est, le poate da lecţii, fiind de mai mulţi ani raiul investitorilor şi al antreprenorilor care derulează afaceri în această parte a lumii.

Singapore este la ora actuală una dintre cele mai solide economii din lume, exporturile nete vărsând anual în visteria statului asiatic echivalentul a un sfert din PIB-ul ţării. De fapt exporturile statului Singapore sunt atât de ridicate încât depăşesc de peste două ori Produsul Intern Brut (PIB). Exporturile au ajutat statul asiatică să înregistreze pe parcursul anului trecut şi rate trimestriale de creştere economică de 16% - 19% în termeni anuali.

Asta în timp ce statele dezvoltate ale lumii acumulează pe zi ce trece tot mai multe datorii, au balanţe comerciale deficitare şi sunt sugrumate de cheltuielile bugetare uriaşe.

Cu doar 5 milioane de locuitori Singapore are un PIB de 223 mld. de dolari, adică cu 37% mai ridicat decât cel al României, care are o populaţie de patru ori mai numeroasă, respectiv peste 21 milioane.

Jim Rogers, unul dintre cei mai populari şi mediatizaţi investitori americani, partener al lui George Soroş cu care a pus bazele fondului Quantum, s-a îndrăgostit atât de mult de statul insular încât a decis în 2007 să-şi vândă proprietatea în valoare de 17 mil. de dolari din New York şi să se mute cu tot cu familie în Singapore considerând că acesta este locul unde investiţiile vor prospera în viitor.

Din anul 2004 populaţia statului Singapore s-a majorat cu 23%, respectiv cu aproape un milion de locuitori, cel mai probabil ca urmare a emigrării către această zonă prosperă a globului.

Potrivit unui raport al Boston Consulting Group, Singapore este oraşul cu cei mai mulţi milionari pe cap de locuitor din lume. Aceştia reprezintă 11,4% din totalul populaţiei (580.000 de milioanari la puţin peste 5 milioane de locuitori) şi controlează 53% din averea totală a statului.

Singapore are şi una dintre cele mai reduse rate de şomaj din statele de pe mapamond, de doar 2%, iar creditarea este în toi în condiţiile în care rata de referinţă pe piaţa bancară este de numai 0,01%.

Statul asiatic a reuşit totodată să strângă un stoc de investiţii străine directe care depăşesc de două ori PIB-ul ţării, şi care sunt destinate în special sectorului serviciilor financiare şi cel industrial, mai cu seamă în producţia de componente IT.

Economia statului Singapore se basează pe importul de materii prime (nu dispune de resurse naturale importante) şi prelucrarea acestora pentru a fi exportate. Principalele zone de export sunt Malaiezia, vecină cu Singapore, Uniunea Europeană, SUA şi China.

Singapore este format din 63 insule şi are ca formă de guvernămând republica şi parlament unicameral, fiind o ţară cu un sistem care îmbină atât elemente democratice cât şi totalitare.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO