Business Internaţional

Simona Halep şi Ion Caramitru ar putea deveni cetăţeni de onoare ai Capitalei

Simona Halep şi Ion Caramitru ar putea deveni cetăţeni...

Autor: Nicolae Oprea

31.10.2017, 07:02 45

Iniţiativa de a o numi pe Simona Halep cetăţean de onoare al Bucureştiului aparţine unui grup de consilieri generali PNL din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Consilierii transmit, în expunerea de motive a proiectului, că, în ultima perioadă, performanţele sportivilor români sunt din ce în ce mai rare pe plan internaţional, iar lipsa de implicare şi susţinere a autorităţilor în dezvoltarea şi întreţinerea bazelor sportive, în finanţarea şi funcţionarea cluburilor sportive pentru copii şi juniori şi în atragerea tinerei generaţii către sport, a condus la reducerea masivă a practicării sportului de către copii.

"În acest context, performanţa Simonei Halep de a ajunge nr. 1 în clasamentul WTA şi de a ridica numele României pe locul 1 în tenisul mondial este cu atât mai importantă. Simona Halep a dovedit că, prin perseverenţă şi pasiune, poate depăşi orice obstacol în cariera sa şi a devenit model inspiraţional pentru viitoarele generaţii. Parcursul umitor al Simonei Halep este unul unic pentru un sportiv din România şi reprezintă un model pentru sportul românesc", se arată în proiect.

Simona Halep se menţine, pentru a patra săptămână la rând, pe primul loc în clasamentul WTA, dat publicităţii luni.

Tot în şedinţa de marţi a CGMB, este propus un proiect de hotărâre prin care să i se acorde acelaşi titlu şi directorului Teatrului Naţional din Bucureşti, actorul Ion Caramitru.

„Se propune acordarea acestui titlu având în vedere performanţele din întreaga sa carieră, puse în sujba tearului şi filmului românesc, precum şi dăruirea şi profesionalismul de care a dat dovadă în domeniul managementului cultural (…) Acordarea acestui titlu reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local”, se arată în propunerea CGMB.

Născut în 1942, într-o familie de aromâni, Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, când a şi debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în „Eminescu”, de Mircea Ştefănescu. A fost actor şi regizor la Teatrul Bulandra, al cărui directorat l-a deţinut în perioada 1990 - 1993. A debutat pe marele ecran în filmul „Comoara din Vadul Vechi”, de Victor Iliu, în 1963, iar ulterior a deţinut roluri principale în peste 40 de pelicule. A interpretat peste 60 de roluri importante din dramaturgia românească şi universală, în ţară şi în străinătate. Ion Caramitru a fost decorat de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, pentru activitatea culturală româno-britanică desfăşurată de acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO