Business Internaţional

Silvio Berlusconi a plătit mafia siciliană pentru protecţie

Silvio Berlusconi a plătit mafia siciliană pentru protecţie

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

25.04.2012, 14:47 2436

Fostul şef al Guvernului italian Silvio Berlusconi a plătit mafiei siciliene "sume importante" pentru a-i asigura protecţia în anii '70, afirmă Curtea de Casaţie în argumentul unei decizii publicate miercuri de presa italiană, relatează AFP.

În acest document de 146 de pagini, Il Cavaliere este descris ca "o victimă care a acţionat din necesitate" şi a "plătit sume importante de bani pentru securitatea sa şi a familiei sale".

Aceste citate sunt conţinute în argumentul unei decizii a Curţii de Casaţie care a decis în martie să anuleze condamnarea la şapte ani de închisoare a unui apropiat al lui Berlusconi, senatorul Marcello Dell'Utri, pentru complicitate cu mafia, pronunţată în 2010 de un tribunal din Palermo. Curtea a apreciat atunci că lipsesc unele probe împotriva senatorului şi a cerut un nou proces împotriva acestuia din urmă.

Totodată, cea mai înaltă jurisdicţie italiană apreciază, în motivaţia sa, că senatorul sicilian "a jucat rolul de mediator" între Berlusconi şi crima organizată.

Dell'Utri era "autorul unui acord de protecţie şi colaborare între Berlusconi şi mafie", afirmă Curtea.

Senatorul Dell'Utri, originar din Palermo, a fost condamnat în primă instanţă, în decembrie 2004, la nouă ani de închisoare pentru alăturarea sa îndoielnică cu anumiţi capi ai mafiei siciliene, Cosa Nostra. În iunie 2010, Curtea de Apel din Palermo a confirmat această condamnare pentru "complicitate din exterior la o organizaţie mafiotă", dar a redus pedeapsa de la nouă la şapte ani.

În cursul acestui proces, în decembrie 2009, un fost membru al mafiei, Gaspare Spatuzza, care a colaborat cu poliţia, l-a acuzat pe senator că "a fost intermediarul şi cel care a pregătit" apariţia pe scena politică a forţelor favorabile Cosa Nostra. Însă, ulterior, mărturia sa a fost pusă la îndoială.

Berlusconi a demisionat în noiembrie din funcţia de preşedinte al Consiliului italian de Miniştri, slăbit de o serie de scandaluri sexuale şi de o criză financiară care ameninţa să paralizeze Italia.

El este judecat, în prezent, în trei dosare, şi anume cazul Mediaset (pentru fraudă fiscală şi bilanţuri false), cazul Ruby (pentru relaţii sexuale contracost cu o prostituată minoră şi abuz de putere) şi cazul Unipol (pentru încălcarea confidenţialităţii investigaţiilor).

În februarie, el a beneficiat de prescriere în cadrul interminabilului proce Mills, în care era cauzat de coruperea unui martor.

Il Cavaliere are probleme în justiţia din ţara sa de aproximativ 20 sde ani. El a fost condamnat în trei rânduri, în primă instanţă, şi anume pentru corupţie, falsificarea bilanţurilor contabile şi finanţare ilegală a unui partid politic. Însă, de fiecare dată, el a fost achitat ulterior sau a beneficiat de prescriere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO