Business Internaţional

Siemens incearca din greu sa faca fata scandalurilor de mita

19.03.2007, 23:42 27

Incercuita de suspiciunile ca oficialii companiei au facut plati ilegale, Siemens, cea mai performanta companie germana, isi propune sa devina mai transparenta, punand bazele unor restructurari de amploare.
Perceptia populara despre cel mai mare grup de inginerie din Europa este aceea a unei afaceri implicate intr-un scandal de mita, care a trebuit sa faca fata unor anchete anticartel, toate acestea afectand cinci dintre cele 11 divizii ale companiei, scrie Financial Times.
Anuntul public potrivit caruia compania Siemens este anchetata pentru plati suspecte in valoare de 426 de milioane de euro, folosite pentru a corupe diferiti oameni politici si clienti, a pus sub semnul intrebarii competenta controlului efectuat de fosta echipa de conducere.
Cu toate acestea, grupul german si-a recapatat pozitia in topul companiilor cu cea mai mare capitalizare din Germania. Mai mult, expertii recomanda investitorilor achizitia de actiuni Siemens.
"Exista o deosebire mare intre opinia publica si ceea ce cred investitorii. Investitorii sunt constienti ca natura industriei de active fixe consta in faptul ca anumite plati sunt specifice industriei si ca Siemens, daca a gresit cu ceva, a concurat in aceleasi conditii cu restul companiilor din industrie", spune Ben Uglow, analist la banca de investitii Morgan Stanley.
In ceea ce priveste compania Siemens, care a reprezentant de-a lungul timpului un simbol al Germaniei, scandalul de coruptie scoate in evidenta relatiile tensionate pe care aceasta tara le are cu sistemul capitalist, personificat de Klaus Kleinfeld, presedintele general de la Siemens.
Investitorii il respecta pe Kleinfeld pentru ma-surile de restructurare a companiei, in timp ce presa germana il infatiseaza sub forma de calau pe cel care a concediat sute de angajati si a acceptat in acelasi timp pentru el o marire salariala de 30 de procente.
Rezultatele pozitive si programul amplu de restructurare linistesc investitorii. Chiar daca increderea investitorilor a mai crescut, acestia raman destul de usor de influentat, mai ales daca unul dintre membrii echipei de conducere ar fi acuzat de coruptie.
Anchetele sunt inca in desfasurare in patru tari si ar putea continua pe parcursul anului viitor. Scandalul a izbucnit pe 15 noiembrie cand birourile reprezentantilor Siemens, inclusiv cel al lui Kleinfeld, au fost perchezitionate. Procurorii din M?nchen, care au preluat rapid stafeta de la colegii lor din Italia, Liechtenstein si Elvetia, investigheaza un posibil act de coruptie de 200 de milioane de euro care a avut loc inca din 1999 incoace, in contextul in care plati ilegale au fost facute din Germania.
Procurorii se concentreaza in special asupra diviziei de telecomunicatii, dar platile suspecte au fost semnalizate si in cadrul diviziilor de energie, de tehnologia informatiilor si transport, potrivit informatiilor furnizate de anumite surse.
Anchetatorii au in vedere posibilitatea ca un numar de contracte fictive de consultanta sa fi fost folosite pentru redirectionarea banilor in fonduri secrete, folosite la randul lor pentru a mitui oficialii sa obtina contracte in tari precum Nigeria si Arabia Saudita. Pana acum nu au fost emise niciun fel de condamnari.
Oficialii companiei, printre care Kleinfeld, Heinrich von Pierer - presedintele companiei, si directorul financiar, Joe Kaeser, neaga acuzatiile de coruptie.
Niciunul dintre acestia nu a fost pus sub acuzare sau chemat in calitate de martor. Ei sustin ca in darea de mita au fost implicati un grup de angajati. De exemplu, sistemul de plati care functioneaza la Siemens necesita trei semnaturi de la trei persoane de grade diferite pentru a fi modificat, cei trei oficiali fiind inclusi intre cei zece suspecti.
Kleinfeld a inceput un proces rapid de restructurare, scotand la vanzare sau dizolvand aproape patru divizii in cei doi ani de cand a fost numit in functie.
Mostenind un grup format din 13 divizii, Kleinfeld a declarat ca grupul Siemens se va concentra in viitor asupra sectoarelor de energie, automatizari si tehnologie medicala.
Investitorii sunt de acord cu decizia acestuia de a scoate la vanzare un pachet minoritar de actiuni la VDO, unitatea producatoare de componente auto a companiei Siemens.
"Este pentru prima oara in ani de zile cand Siemens scoate la vanzare un activ cu o pozitie forte, este o schimbare capitala care promite mai multe astfel de tranzactii", este de parere un investitor strain al companiei Siemens.
O parte din actionari considera ca o crestere a transparentei companiei ar putea duce la intarirea pozitiei lui Kleinfeld si sa slabeasca influenta anumitor traditionalisti.
Drumul pe care a inceput sa mearga Siemens nu este lipsit de riscuri insa. Executivii au declarat ca compania se va retrage din acele state unde este imposibila dezvoltarea fara o prealabila dare de mita, de asemenea contractele de consultanta vor fi interzise pe viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO