Business Internaţional

Shell si-a dezamagit analistii, iar actiunile au scazut cu 3%

27.10.2003, 00:00 10



Actiunile grupului anglo-olandez Royal Dutch/Shell au scazut cu peste trei procente dupa ce compania petroliera a raportat rezultate trimestriale sub asteptarile pietei, din cauza unor cheltuieli care au diminuat profiturile.



In perioada iulie-septembrie, profitul net s-a majorat cu 16%, la 2,59 miliarde de dolari. Mai multi analisti anticipau un rezultat de 3,2-3,5 miliarde de dolari.



Shell este primul din grupul celor trei mari producatori petrolieri din lume care isi prezinta declaratia financiara trimestriala. Analistii au remarcat ca se intampla foarte rar ca o companie din aceasta industrie sa obtina rezultate atat de mici, comparativ cu previziunile de pe piata.



Cu toate acestea, cifrele se situeaza printre cele mai mari inregistrate in sectorul corporatist mondial, datorita pretului ridicat al petrolului. In acelasi timp, profitul din primele noua luni reprezinta un record pentru grupul anglo-american, totalizand 9,84 miliarde de dolari.



O serie de analisti au aratat ca toate segmentele de activitate Shell au raportat rezultate slabe, piata gazelor si a energiei provocand, insa, cea mai mare dezamagire. Grupul a fost nevoit sa realizeze cheltuieli nete de 239 milioane de dolari, pentru a atenua deteriorarea activelor americane din sectorul energetic.



"Piata energetica nu merge prea bine, iar cifrele au fost nesatisfacatoare. Shell depune eforturi ridicate pentru a-si imbunatati aceasta activitate", a apreciat analistul Peter Hitchens, de la firma Cheuvreux .



Actiunile Shell au scazut cu 3,6%, in timp ce cotatia Royal Dutch de la bursa din Amsterdam a pierdut 2,9%. Indicele european pentru energie DJ Stoxx, care include ambele companii, a pierdut doua procente.



Comparativ cu restul sectorului petrolier, actiunile Shell au inregistrat performante inferioare, in cursul acestui an. De la inceputul lui 2003, cotatia a pierdut aproape cinci procente, in timp ce concurentii sai americani au castigat zece procente, iar actiunile partenerului european au stagnat.



Shell si rivalul sau britanic BP au lansat programe ambitioase pe piata petroliera din Rusia, urmarind sa isi asigure noi resurse si sa mentina ritmul de crestere a productiei.



Aceasta initiativa pare sa fi devenit un factor negativ suplimentar care influenteaza actiunile companiilor petroliere, investitorii fiind ingrijorati de eventualele riscuri politice cu care s-ar putea confrunta in aceasta tara.



Judy Boynton, directorul financiar al companiei, a subliniat ca fluxul de lichiditati din trimestrul al treilea a atins nivelul impresionant de 5,2 miliarde de dolari.



In plus, ea a atras atentia asupra progreselor inregistrate prin operatiunile petroliere din Kazahstan, Rusia si Africa de Vest, reamintind, totodata, de acordul anuntat recent cu privire la proiectul de lichefiere a gazelor din Qatar.



La inceputul saptamanii, Royal/Dutch Shell si producatorul national de energie din Qatar au semnat un acord de cinci miliarde dolari, privind un proiect din sectorul de lichefiere a gazelor. Acordul marcheaza revenirea companiei Shell in Qatar, dupa aproape zece ani.



Companiile British Petroleum si Exxon Mobil isi vor prezenta rezultatele din trimestrul al treilea in cursul saptamanii viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO