Business Internaţional

Shell se lupta sa isi schimbe imaginea

01.06.2004, 00:00 11

Shell va incearca sa isi schimbe reputatia de companie aroganta si sa isi revizuiasca sistemul de recompensare a directorilor, acestea urmand unei crize determinata de reducerea rezervelor petroliere si inlaturarea mai multor directori, informeaza Financial Times.


Jeroen van der Veer, presedintele comitetului director, a anuntat ca nu va tolera practicarea "intimidarii" in cadrul companiei si a recunoscut ca deseori, atitudinea firmei fata de partenerii de afaceri a fost "aroganta". El a mai afirmat ca va corela salariile directorilor cu performantele acestora.


Discursul de la Houston, Texas, al lui van der Veer, care a aparut pe scena alaturi de colegii sai din comitetul managerial, a fost dominat de subiectul recastigarii increderii. Van der Veer s-a intalnit la Houston cu 400 de seniori manageri ai companiei Royal Dutch/Shell, fiind aplaudat pentru comentariile sale.


In raportul anual al companiei, care a aparut cu o intarziere de cateva luni, s-a anuntat ca doi dintre directorii concediati nu au dreptul la compensatii.


Shell a socat investitorii cand a anuntat ca rezervele sale petroliere au fost supraestimate cu 20%, efectuand patru reduceri ale acestora.


Raportul anual include, de asemenea, detalii ale noii politici, mai stricte, ce priveste rezervele si sistemul de compensatii pentru directori.


Salariul fostului presedinte, Sir Phillip Watts, a inregistrat o crestere de 13% in 2002, fiind platit cu 1,55 mil. de dolari pana la concedierea sa, din martie.


Nici noul presedinte, Jeroen van der Veer, nu si-a mai incasat bonusul, in valoare de 1,46 mil. de dolari, anunta BBC News.


Alti doi directori concediati, Judy Boynton si Walter van der Vijver, au pierdut de asemenea primele in valoare de cca. 733.200 de dolari, respectiv 1.650.000 de dolari.


Van der Veer a recunoscut ca problema rezervelor i-a determinat pe oameni sa consstientizeze aroganta companiei, aceasta refuzand deseori sa isi recunoasca vina" pentru proiecte ale caror termene de executie au fost depasite sau, si mai mult, uneori compania nici macar nu recunostea ca termenul de executie a fost depasit. "Daca vor mai apare alte noutati defavorabile companiei oamenii vor simti iarasi ca nu sunt tratati cu sinceritate", a afirmat o persoana apropiata companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO