Business Internaţional

Shell cauta noi surse de lichiditati pentru a face pace cu actionarii

23.09.2004, 00:00 18

Royal Dutch/Shell Group, a treia mare companie publica petroliera din lume, a anuntat ca urmeaza sa vanda in urmatorii doi ani active in valoare de 10-12 mld. de dolari pentru a-si imbunatatii profitabilitatea in acelasi timp cu majorarea investitiilor de capital, informeaza Bloomberg.
Presedintele Shell, Jeroen Van der Veer, a declarat ca intentioneaza sa reabiliteze increderea investitorilor, dupa ce in luna ianuarie a dezvaluit ca o cincime din rezervele sale de titei au fost eronat inregistrate in contabilitate. Aceasta a condus la demiterea predecesorului sau si a altor doi directori, iar compania a fost amendata de catre institutiile de reglementare din SUA si Marea Britanie cu 150 de milioane de dolari.
Companiile petroliere au inceput sa acumuleze capital din vanzarea de active si profitand de pe urma cresterilor la pretul petrolului, care a atins o valoare record in aceasta luna de 49,4 dolari la New York, datorita cresterii cererii si lipsei rezervelor de capacitate de productie. Pe primul semestru, Shell a raportat un profit de 8,66 mld. de dolari, cu 7% mai mult peste cel realizat in aceeasi perioada a anului trecut.
Shell urmeaza sa cedeze active incluzand benzinarii in Spania, campuri petroliere in Angola si conducte de petrol din SUA. Avand in vedere ca, la 1 iulie, compania si-a anuntat planurile de a ceda active in valoare de peste 3,5 mld. de dolari, obiectivele sale in acest sens le-au depasit pe cele initiale pentru 2004 cu aproape 100%.
Shell desfasoara un program de investitii in Insula Sahalin, pentru captarea unor noi zacaminte de gaze naturale, in valoare de 10 mld. de dolari. Prin acest proiect compania urmareste sa isi sporeasca productia de gaze naturale in urmatorii zece ani.
"Daca vom dispune de lichiditati suplimentare, vom incerca sa echilibram valorificarea noilor oportunitati, prin investitii suplimentare, cu recompensarea actionarilor", au declarat cei de la Shell.
Shell si-a mentinut previziunile pentru o productie zilnica de 3,7-3,8 mil. barili de petrol in acest an, si intre 3,5 si 3,8 mil. barili in 2005 si 2006. Productia zilnica va creste pana la 3,8-4 mil. barili in 2009.
Shell a anuntat pentru acest an investitii de 15 mld. de dolari, cu 0,5 mld. mai mult decat anuntase in luna aprilie.
Shell Transport & Trading si Royal Dutch Petroleum, sunt conduse de consilii directoare distincte, la Londra, respectiv, la Haga, respectand intelegerea incheiata la fuziunea din 1907. Analistii, precum J. Trainor de la Deutsche Bank, se asteapta ca in curand compania sa isi unifice echipele de conducere.
Investigatiile institutiei de reglementare a UE si autoritatii financiare din Marea Britanie continua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO