Business Internaţional

Serbia a privatizat fabricile de tutun

06.08.2003, 00:00 21



Serbia va vinde Philip Morris Holland B.V. si filialei sarbe a British American Tobacco (BAT) pachete majoritare din actiunile a doua firme producatoare de tutun, in schimbul unei sume totale peste previziuni, de 605 milioane de euro (684 milioane de dolari).



Privatizarea industriei producatoare de tutun este cea mai importanta din Serbia de la caderea regimului condus de Slobodan Milosevici, in 2000.



Guvernul a mentionat ca eforturile de combatere a contrabandei cu tigarete, care a prosperat in timpul regimului trecut, au contribuit la obtinerea unui pret mai ridicat decat cel estimat pentru actiunile Duvanska Industrija Nis (DIN) si Duvanska Industrija Vranje (DIV), scoase la vanzare in aprilie.



Philip Morris Holland B.V., divizie a grupului american Altria, a oferit 518 milioane de euro pentru un pachet de 66,45% din actiunile DIN, a declarat ministrul sarb al Finantelor, Bozidar Djelici.



Oferta include 387 milioane de euro pentru capitalul DIN, 64,85 milioane de euro pentru un program de investitii pe cinci ani si 59,11 milioane de euro pentru un program social.



BAT a propus 87 milioane de euro pentru un pachet de 67,81% din actiunile fabricii DIV, cuprinzand 24 milioane de euro pentru investitii in urmatorii cinci ani si 13,14 milioane de euro pentru un program social.



Djelici a precizat ca negocierile de finalizare a contractelor vor fi finalizate in termen de 30 de zile.



DIN a fost infiintata in 1930. Cu un personal de 2.459 de angajati, compania a produs 10.826 tone de tigarete in 2001 si a obtinut un profit net de 4,126 milioane de euro. DIV, fondata in 1885, are 586 de salariati, a produs 1.715 tone de tigarete in 2001 si a realizat un profit de 1,098 milioane de euro.



Philip Morris a fost desemnat castigator al licitatiei in detrimentul companiei croate Tvornica Duhana Rovinj, care a oferit 355,64 milioane de euro, iar BAT a fost singurul candidat la achizitia DIV.



Djelici a apreciat ca pretul platit pentru cei doi producatori, care acopera 63% din piata interna, transmite un mesaj pozitiv altor investitori straini despre stabilitatea si viitorul Serbiei.



Ministrul Privatizarii, Aleksandar Vlahovici, a semnalat ca vanzarile vor avea un impact benefic si asupra localitatilor Nis si Vranje din sudul tarii. "In ambele cazuri, cumparatorii au promis sa majoreze salariile medii cu 10% si sa acorde angajatilor o cota de 5% din profit", a declarat oficialul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO