Business Internaţional

Seful Peugeot se retrage la inceputul lui 2007

11.09.2006, 18:19 11

Directorul executiv al PSA Peugeot Citro?n, Jean-Martin Folz, a anuntat ca se va retrage din aceasta pozitie in luna ianuarie a anului viitor, dupa ce producatorul auto s-a confruntat cu trei ani consecutivi de declin.
Folz, care detine pozitia de CEO al companiei din 1997, a declarat consiliului de administratie inainte de a pleca in concediu pe 4 august ca intentioneaza sa se retraga in ianuarie 2007, cand va implini 60 de ani, a declarat un purtator de cuvant al companiei.
Succesorul lui Folz va fi prezentat board-ului pana la sfarsitul acestui an si va prelua conducerea companiei in primul trimestru al anului viitor, scrie Bloomberg.
"Folz este inca tanar, insa mandatul sau este foarte dificil si solicitant", a declarat Gaetan Toulemonde, analist in cadrul Deutsche Bank din Paris.
Profitul Peugeot a scazut din 2002, Folz nereusind sa reduca costurile suficient de rapid pentru a compensa cererea in declin din regiune. Peugeot a pus problemele legate de profitabilitate pe seama cresterii costurilor la materiile prime, Folz declarand in iulie ca aceasta crestere va taia 450 de milioane de euro din profitul pe intregul an.
Intre anii 1998-2002, Peugeot fusese performera industriei auto europene. In perioada respectiva, vanzarile au crescut cu o ritm mediu anual de 9,5%, profitul a inregistrat o rata anuala de crestere de 37%, iar pretul actiunilor companiei s-a dublat. In acesti cinci ani, cota detinuta de Peugeot din piata europeana a crescut de la 11,4% la 15%, cea mai semnificativa crestere inregistrata de o companie producatoare de automobile.
Astazi, Peugeot ocupa pozitia secunda in Europa si pozitia a saptea pe plan global. Compania si-a suspendat vanzarile in Statele Unite in 1991.
Din 2002, performantele Peugeot sunt in declin. In primul semestru al acestui an, profitul net al companiei a scazut cu 60% pana la 303 milioane de euro.
Folz a fost recrutat de Pierre Peugeot in 1995 pentru o pozitie de top management, a fost numit mai apoi la conducerea Automobiles Peugeot, iar in octombrie 1997 a preluat pozitia de CEO de la Jacques Calvet. Folz nu a luat decizia de a se retrage la initiativa board-ului, declara purtatorul de cuvant al companiei. Pana la retragere, Folz va supraveghea un program de reduceri de costuri ce va fi anuntat in aceasta luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO