Business Internaţional

Şeful gigantului polonez InPost vrea să înfiinţeze un fond de reconstrucţie pentru Ucraina în care să atragă antreprenori din ţări vecine

Şeful gigantului polonez InPost vrea să înfiinţeze un...

Autor: Catalina Apostoiu

28.12.2023, 00:02 96

Companiile poloneze vor să participe la reconstrucţia Ucrainei. Rafal Brzoska, CEO-ul InPost, plănuieşte un fond de reconstrucţie împreună cu alţi oameni de afaceri, scrie Warsaw Voice.

În cadrul fondului, creatorul şi proprietarul gigantului InPost, cea mai mare firmă privată de livrări din Polonia, vrea de asemenea să atragă antreprenori din ţări vecine.

Brzoska ar putea fi primul om de afaceri important care va vorbi cu reprezentanţi oficiali şi de business din SUA despre implicarea Poloniei în reconstrucţia Ucrainei.

“Eu declar că pot aloca 100 milioane de euro pentru constituirea unui astfel de fond pentru a le arăta altor antreprenori polonezi că merită să se implice. Există o singură condiţie: existenţa unui partener solid de cealaltă parte şi nu-mi pot imagina un partener mai solid decât firmele americane”, a declarat CEO-ul InPost.

Costul reconstruirii Ucrainei este estimat la 700-1.000 miliarde de dolari, iar companii din cele mai mari economii ale lumii se vor lupta să se implice.

Şeful InPost spune că mai rămân între şapte şi nouă luni pentru găsirea de parteneri, bani şi soluţii. Polonia trebuie să reamintească faptul că nu este doar un partener, ci şi că deţine know-how şi experţi şi că este legată de Ucraina prin logistică, drumuri, căi ferate şi linii de electricitate.

Pentru companiile poloneze este avantajos chiar şi să fie subcontractori pentru proiecte mari pentru că este mai bine să fii subcontractor la o investiţie de 900 miliarde decât să desfăşori proiecte mici, deşi proprii.

Banca de stat BGK lucrează în prezent la un instrument de finanţare pentru investiţiile poloneze din Ucraina. Banca a organizat o reuniune pentru companiile care au deja un business plan pentru investiţii în Ucraina.

BGK discută deja cu potenţiali investitori, în principal în Polonia, pentru că doreşte să le cunoască nevoile. “Investiţiile pe care le căutăm trebuie să adauge valoare economiei ucrainene şi să contribuie la modernizarea sa, nu trebuie neapărat să fie legate de reconstrucţia economiei”, a declarat Karol Tofil, director în cadrul BGK.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO