Business Internaţional

Seful finantelor americane schimba destinatia planului de 700 de miliarde de dolari

13.11.2008, 18:30 20

Secretarul Trezoreriei americane Henry Paulson a abandonat oficial planul initial de a cumpara active problematice de la institutiile financiare ce se confrunta cu probleme in conditiile actualei crize financiare mondiale, scrie The Wall Street Journal.

In pofida faptului ca guvernul va continua sa investeasca in aceste institutii, a spus el, ar trebui sa ne indreptam atentia si spre consumatorii care, afectati de criza, se lupta sa faca fata consecintelor ce se abat asupra lor. In spatele acestei decizii a stat se pare si faptul ca oficialii administrativi au realizat ca bancile si institutiile financiare sunt la fel de reticente ca inainte de adoptarea planului in a acorda credite consumatorilor.
Cu putin peste doua luni inainte ca presedintele George W. Bush sa fie inlocuit din functie de noul ales, Barack Obama, secretarul Trezoreriei spera sa puna bazele unui nou program de creditare ce va fi condus de Fed si care are ca scop animarea pietei creditelor de consum paralizate de criza. In incercarea de a detalia intentiile sale si noile etape ale planului in valoare de 700 mld. dolari (558 mld. euro) - programul ce vizeaza eliminarea activelor toxice (Troubled Asset Relief Program - TARP) - Paulson a indicat ca guvernul va continua sa injecteze fonduri in institutiile financiare, insa se va miza pe cresterea disponibilitatii imprumuturilor pentru studenti, a creditelor auto sau a cartilor de credit. Oficialii Trezoreriei au spus ca ei spera sa investeasca aproximativ 50 mld. dolari (40 mld. euro) din banii fondului de salvare a sectorului financiar intr-o noua facilitate de creditare, cu scopul de a finanta institutiile care acorda tipurile de credit mai sus mentionate.
"La acest moment noi presupunem ca fondurile TARP nu si-ar fi gasit cea mai buna utilizare in urma planului initial", a marturisit Paulson. El a declarat ca fonduri fara destinatie in valoare de 410 mld. dolari (327 mld. euro) vor fi mai bine cheltuite in cadrul unui program extins ce ar viza recapitalizarea institutiilor financiare, sustinerea pietelor titlurilor de valoare gajate cu creditele consumatorilor si prevenirea prescrierilor ipotecare.
Secretarul Trezoreriei a adaugat ca era evident la momentul cand Congresul a promulgat legea TARP, dupa o lunga perioada de negocieri problematice, ca planul de a cumpara active problematice va "necesita timp pentru implementare si nu va fi suficient data fiind gravitatea problemelor cu care se confrunta intregul sector financiar". Injectiile de capital sunt o arma "mai puternica" de a sustine sistemul financiar si de a incuraja procesul de creditare. Cu toate acestea, si noul plan al lui Paulson va avea nevoie de saptamani si sute de miliarde de dolari pentru a fi implementat. Din cele 350 mld. dolari (279,5 mld. euro) puse la dispozitie de guvern pana in momentul de fata, Trezoreria nu mai detine decat 60 mld. dolari (48 mld. euro) in "pusculita" TARP. Ar putea aparea probleme intre oficialii Trezoreriei si strategi daca se incearca obtinerea si utilizarea celeilalte jumatati din cele 700 mld. dolari promise.
Vestea ca guvernul nu va mai cumpara active ipotecare problematice a afectat increderea investitorilor, trimitand miercuri pietele americane in jos pentru a treia zi consecutiv saptamana aceasta. Indicele Dow Jones Industrial Average a coborat 411,3 puncte, sau 4,7%, pentru a inchide sedinta de tranzactionare la 8282,66 puncte.
 
Ce s-a schimbat
  • Initial, planul salvator propus de Henry Paulson dorea cumpararea de titluri de valoare greu vandabile de la institutiile financiare.
  • Scopul acestui plan era de a preveni riscul unui inghet complet al pietei de creditare, ce ar duce la blocarea sistemului financiar american si a celei mai mari economii a lumii.
  • La mai putin de doua luni dupa, acelasi Paulson schimba destinatia celor 700 mld. dolari, mizand pe cresterea disponibilitatii imprumuturilor pentru studenti, a creditelor auto sau a cartilor de credit.
  • Statul va continua sa injecteze fonduri in banci si companii financiare, insa atentia se va indrepta catre consumatorii care obtin din ce in ce mai greu credite de la bancile reticente in a oferi imprumuturi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO