Business Internaţional

Seful Exxon, printre cel mai bine platiti executivi din lume

21.04.2006, 00:00 24

Managerul gigantului petrolier Exxon are un salariu pe masura rezultatelor companiei, care a raportat anul trecut un profit de 36 mld. dolari.

Presedinte si director executiv al companiei Exxon timp de 13 ani, Lee Raymond a propulsat firma in fruntea topului celor mai mari companii din Statele Unite. Sub conducerea lui, valoarea de piata a companiei a crescut de patru ori, pana la 375 mld. dolari (308 mld. euro), depasind cea mai mare companie petroliera, BP si cel mai mare consortiu american, General Electric, scrie New York Times.

Profitul net al companiei Exxon a explodat de la 4,8 mld. dolari (3,9 mld. euro) in 1992 la recordul stabilit anul trecut de 36,13 mld. dolari (29,6 mld. euro). Actionarii au beneficiat din plin de administratia lui Raymond, pretul actiunilor crescand in medie cu 13% pe an. Compania, cunoscuta acum sub denumirea de Exxon Mobil, a acordat dividende in valoare totala de 67 mld. dolari (55 mld. euro).

Pentru eforturile sale, Raymond, care s-a retras in luna decembrie, a fost platit cu mai mult de 686 mil. dolari (563 mil. euro) din 1993 pana in 2005, potrivit unei analize facute pentru New York Times de Brian Foley, consultant independent. Aceasta suma reprezinta 144.573 dolari (118.690 euro) pentru fiecare zi la conducerea companiei. In ciuda performantelor companiei, unii actionari Exxon, academicieni, experti guvernamentali si grupuri de consumatori au fost surprinsi saptamana aceasta la aflarea detaliilor intregului pachet salarial al lui Raymond, inclusiv cele peste 400 mil. dolari (328 mil. euro) pe care le-a primit in ultimul sau an la conducerea companiei.

"Avocatii" actionarilor puncteaza ceea ce ei numesc drept salariu confidential aranjat pentru Raymond, nedivulgat in datele financiare. Consumatori se plang ca in timp ce cresterile pretului la petrol le-au afectat profitabilitatea, directorii companiilor petroliere s-au imbogatit din ce in ce mai mult. Si unii dintre expertii guvernamentali sustin ca o buna parte din salariul lui Raymond provine din profiturile obtinute din cresterile astronomice ale preturilor la petrol.

"Meritele sale sunt reprezentate de comportamentul sau managerial", declara Charles Elson, directorul unui departament in cadrul Universitatii din Delaware. "Exxon exista si pana sa vina Raymond si va ramane mult timp dupa plecarea sa."

Reprezentantii Exxon spun ca salariul si pensia lui Raymond sunt strans legate de performantele deosebite ale companiei. Potrivit relatarilor companiei, actionarii i-au recunoscut "managementul remarcabil al afacerii, imbunatatirea continua a competitivitatii pe plan mondial si progresul continuu spre indeplinirea obiectivelor strategice pe termen lung. Printr-un purtator de cuvant de la Exxon, Raymond a refuzat sa comenteze.

Raymond cu siguranta s-a remarcat ca director de companie petroliera. Exxon este cunoscuta pe piata drept o companie cuminte si compacta, cu o atentie deosebita pentru clasa de jos. In 1999, Raymond a tras lozul cel mare profitand de o criza a pretului la petrol pentru a absorbi compania Mobil pentru 81 mld. dolari (66,5 mld. euro), cea mai mare achizitie la vremea respectiva.

Datorita strategiei lui, compania produce zilnic 2,5 milioane barili de petrol, mai mult decat Kuweitul, si 260 milioane de metri cubi de gaze naturale. Este compania petroliera numarul unu a lumii si controleaza 22 de miliarde de barili de rezerve petroliere, cu mult peste nivelul detinut de competitorii sai.

Si alti directori de companii petroliere au beneficiat de dublarea pretului la petrol din ultimii doi ani. De exemplu, Ray Irani, directorul executiv al Occidental Petroleum, a primit anul trecut un salariu total de aproximativ 63 mil. dolari (51,7 mil. euro), o crestere de peste 50% comparativ cu anul 2004. In ultimii trei ani, Irani a castigat peste 135 mil. dolari (110 mil. euro), o buna parte in actiuni. David OÕReilly, directorul executiv de la Chevron, a castigat anul trecut aproape 37 mil. dolari (30 mil. euro) din salariu, bonusuri, actiuni si titluri de proprietate. OÕReilly detine deja actiuni evaluate la 34 mil. dolari (28 mil. euro).

Pachetul salarial al lui Raymond pe 2005 iese in evidenta prin dimensiunea planului sau de pensionare, evaluat la 98 mil. dolari (80,5 mil. euro). Acesta a primit in 2005 un salariu de 19,9 mil. dolari (16,3 mil. euro), bonusuri si alte stimulente. A castigat 21,2 mil. dolari (17,4 mil. euro) din actiuni numai anul trecut si a fost recompensat cu inca 550.000 de actiuni, ajungand sa detina 3,26 milioane, cu o valoare de 199 mil. dolari (163,4 mil. euro), la un pret de 61 dolari actiunea, pret mediu al actiunilor Exxon din 1 martie. El detine mai multe titluri cu o valoare de 69,6 mil. dolari. Restul companiilor petroliere nu au fost la fel de generoase cu top managerii lor.

La BP, Lord Browne a adunat 14,8 mil. dolari (12 mil. euro) in 2005 din salariu, bonusuri si valoarea titlurilor primite. Jeroen van der Veer, directorul de la Royal Dutch Shell, a primit un salariu de baza de 4,33 mil. dolari (3,55 mil. euro), bonusuri si alte avantaje, o crestere de 33% comparativ cu anul precedent si a primit actiuni cu o valoare de 4,5 mil. dolari.

Totusi, suma maxima obtinuta pentru un an a fost castigata de Steven Jobs, care a primit 775 mil. dolari (636 mil. euro), majoritatea in titluri de proprietate, de la Apple Computer in 2000. Michael Eisner, fostul sef de la Walt Disney, a plecat acasa cu 577 mil. dolari in 1997, si acesta cu o buna parte in titluri. Raymond, care are 67 de ani, a lucrat 43 de ani la Exxon. Nascut in Watertown, s-a angajat la Exxon in 1963 si a devenit presedinte si director executiv in 1993. La cererea consiliului de administratie, si-a amanat plecarea in 2003, anul in care a implinit 65 de ani, varsta pensionarii in firma, pentru a supraveghea fuziunile si pentru a-si alege un succesor.

A fost de acord sa ramana si dupa 2006 consultant al companiei pentru a duce tratativele cu demnitari guvernamentali de rang inalt, presedinti de stat si directori ai altor companii petroliere. Pentru serviciile sale va primi 1 mil. dolari. Pearl Meyer, manager la Steven Hall & Partners, o companie din New York care ofera companiilor consultanta salariala pentru managerii de top, a declarat ca Raymond a fost remunerat corespunzator.

"Lee Raymond culege roadele unei cariere de 43 de ani in timpul careia a condus organizatia atat in momentele dificile, cat si in anii de prosperitate", a declarat Meyer. Firma la care a lucrat aceasta inainte a furnizat pentru Exxon servicii de consultanta, dar nu a avut nicio legatura in stabilirea pensiei lui Raymond. "Exxon s-a dezvoltat si a prosperat", a declarat aceasta. Data fiind recenta majorare a pretului la petrol, opinia publica si politicienii sunt revoltati de averile din industria petroliera. Congresul a considerat necesara o noua impozitare si totodata promulgarea unor noi legi pentru a impiedica noi fuziuni in industrie.

"Si-a facut din plin datoria fata de actionari iar societatea americana a trecut-o in plan secund", a declarat Mark Cooper, director de cercetare la Federatia Americana a Consumatorilor. Elson de la Universitatea din Delaware a spus ca Raymond s-a intamplat sa fie omul potrivit la locul potrivit pentru a beneficia de pretul mare al petrolului. "Performantele Exxon se bazeaza pe preturile ridicate si nu pe vreo strategie reusita comparativ cu ceilalti concurenti. Toate companiile petroliere au avut un an bun." Dar, pentru cei mai multi experti, cele mai multe semne de intrebare referitor la compensatiile banesti ale lui Raymond le ridica pensia acestuia de 98,4 mil. dolari, pe care acesta a decis sa o ridice intr-o singura transa, in schimbul compensatiilor anuale care i s-ar fi cuvenit in timpul anilor de pensionare.

De asemenea, valoarea pensiei acestuia a crescut in anul 2005 cu aproximativ 20%, deoarece s-a calculat in functie de salariul pe ultimul an de activitate.

"Este impropriu spus pensie; de fapt este un cec de aproape 100 mil. dolari", a declarat Lucian Bebchuck, profesor la Facultatea de Drept de la Harvard. "Aceasta este o noua dovada a problemelor grave ce rezulta din faptul ca pensiile nu au fost transparente in trecut si companiile s-au folosit de ele pentru a furniza plati necontabilizate", a declarat el.

Principala organizatie de supraveghere a pietei de capital din SUA (Securities and Exchange Comission) ia in calcul noi legi pentru anul financiar 2007, care ar putea impune companiilor o transparenta mai mare in stabilirea salariilor top managerilor.

Agentia isi propune totodata sa forteze companiile sa furnizeze mai multe informatii despre pachetele de pensionare si compensatiile de dupa retragere de care beneficiaza majoritatea angajatilor cu functii de conducere. Lynn Turner, director administrativ la Glass, Lewis & Company, o firma de consultanta pentru actionari si fost contabil-sef la S.E.C., considera ca actionarii ar trebui sa se implice mai mult in alegerea directorilor organizatiei.

"Atata timp cat investitorii vor continua sa aleaga directori cu pachete salariale si avantaje profesionale importante, fara a incerca o limitare a acestora, presedintii si consiliile de administratie se vor comporta in continuare astfel, fara sa se schimbe nimic", a declarat acesta.

Din consiliul de administratie de la Exxon Mobil face parte si Hank McKinnell, presedintele de la Pfizer. Cand se va retrage in 2008, McKinnell va primi o pensie in valoare de 83 mil. $, potrivit datelor financiare ale firmei. Aceasta era cea mai mare pensie pentru un director executiv din cele 500 de companii aflate in baza de date de la Standard & Poor pana cand pensia lui Raymond a fost facuta publica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO