Business Internaţional

Şeful Commerzbank cere numirea unui ministru de finanţe al UE cu putere de decizie asupra politicilor ţărilor membre

Şeful Commerzbank cere numirea unui ministru de finanţe al UE cu putere de decizie asupra politicilor ţărilor membre

Autor: Adrian Voicu

20.08.2011, 18:31 665

Este necesar un ministru de finanţe european care să aibă putere de decizie asupra taxelor şi bugetelor statelor membre ale zonei euro, este de părere şeful celei de-a doua mari bănci din Germania, Commerzbank, informează International Business Times.

"Avem nevoie de un real ministru de finanţe european, care să fie înzestrat cu puteri pe măsură", a declarat CEO-ul Commerzbank, Martin Blessing, într-un editorial ce urmează a fi publicat în revista germană Welt am Sonntag.

"O dată cu introducerea unei uniuni fiscale, Bruxelles-ul ar trebui să aibă dreptul de a prelua puterea de decizie asupra bugetului acelor ţări care nu respectă regulile. Ar trebui să aibă dreptul de a hotărî ce taxe sunt necesare şi de a pune bazele unei agenţii comune care să emită obligaţiuni", consideră Blessing.

CEO-ul a cărui bancă este deţinută în proporţie de 25% de stat este de părere că măsurile propuse de preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel în această săptămână nu sunt de ajuns.

Ideea unui guvern economic comun este una utilă, dar "implementarea luată în considerare (de cei doi lideri politici - n.r.) - aceea ca şefii de state să se întâlnească de două ori pe an sub şefia lui preşedintelui Herman Van Rompuy - nu va fi de ajuns pentru a câştiga încrederea cu privire la o organizare politică îmbunătăţită".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO