Business Internaţional

Şeful celei mai lovite bănci, Societe Generale: Nervozitatea pieţelor ar putea continua până la sfârşitul lui octombrie

Şeful celei mai lovite bănci, Societe Generale: Nervozitatea pieţelor ar putea continua până la sfârşitul lui octombrie

Autor: Anca Dumitrescu

21.08.2011, 15:08 1270

Nervozitatea de pe pieţele financiare ar putea continua până la sfârşitul lunii octombrie, când vor fi publicate rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, a declarat directorul general al băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, transmite Reuters.

Acţiunile Societe Generale au scăzut puternic în această lună, alături de titlurile altor instituţii europene de credit după ce declinul general al burselor a afectat în special băncile expuse la datoriile Greciei şi Italiei. În săptămâna ce tocmai a trecut titlurile grupului bancar au înregistrat un declin de 9,26%. De la 1 ianuarie până în prezent valoarea titlurilor s-a depreciat cu 48,11%.

"Nervozitatea din jurul acţiunilor bancare ar putea dura cel puţin până la publicarea rezultatelor pentru trimestrul al treilea, la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie", a declarat Oudea pentru săptămânalul Journal du Dimanche.

El a arătat că atunci banca va putea să comunice pieţelor că nu are probleme.

"În acel moment vom avea oportunitatea să comunicăm pieţelor că banca nu are probleme de lichidităţi, că activităţile sunt solide, iar capacitatea de investiţii intactă", a spus Oudea.

Acţiunile băncilor europene au încheiat vineri săptămâna aproape de cel mai redus nivel din ultimele 29 de luni, din cauza temerilor investitorilor privind capacitatea lor de finanţare.

La începutul acestei luni, autoritatea franceză de reglementare a pieţei AMF a interzis timp de două săptămâni operaţiunile de tip short-selling şi a deschis o investigaţie referitoare la zvonurile din piaţă despre Societe Generale care au dus la scăderea puternică a titlurilor acesteia.

Oudea a arătat că toate băncile au fost victime ale revizuirii în scădere a estimărilor privind creşterea economică din SUA şi Europa şi ale temerilor în creştere legate de criza datoriilor suverane din zona euro.

"Pieţele aşteaptă şi decizii politice care au nevoie de timp. Mai multe ţări se pregătesc de alegeri, Statele Unite, Franţa, Germania. Am putea asista la o atitudine de expectativă. Trebuie să avem răbdare", a spus el.

Şeful Societe Generale nu anticipează o nouă recesiune, ci un exces de pesimism, după o perioadă de optimism exagerat referitor la ritmul redresării economice.

El a exclus totodată posibilitatea producerii unui val de consolidări în sectorul bancar, ca urmare a declinului acţiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO