Business Internaţional

​Secretarul Trezoreriei SUA a lăudat aptitudinile lui Lagarde, dar s-a abţinut să-i susţină candidatura la şefia FMI

Autor: Bogdan Cojocaru

26.05.2011, 11:03 80

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a declarat căaptitudinile ministrului francez de finanţe Christine Lagarde îlcalifică pe acesta pentru preluarea şefiei FMI, însă s-a abţinutsă-i susţină candidatura, potrivit Bloomberg.

Lagarde, care şi-a anunţat candidatura pentru ocuparea poziţieide director general al FMI, "este o persoană excepţional decapabilă, cu un mix excepţional de cunoştinţe financiare şieconomice, cu talent şi acel gen de pricepere de care este nevoiepentru a naviga în acest context", a spus Geithner. El a adăugat căun al doilea candidat, guvernatorul băncii centrale mexicaneAgustin Carstens, este, de asemenea, "foarte talentat".

Lagarde este condiderată ca fiind candidatul cu cele mai marişanse în a-i succede lui Dominique Strauss-Kahn la şefia FMI, dupădemisia acestuia din cauza unui scandal sexual. Ministrul francezare sprijinul celor mai mari economii europene şi, potrivit lui, pecel al guvernului chinez.

Laureatul Premiului Nobel pentru Economie Robert Mundellconsideră că Lagarde ar putea ajuta la repararea pagubelorprovocate FMI de arestarea lui Strauss-Kahn pentru acuzaţii deagresiune sexuală şi tentativă de viol.

Conform unei înţelegeri încheiate de statele europene cu SUAdupă cel de-Al Doilea Război Mondial, şeful FMI este ales dinrândul europenilor. Anul acesta, însă, acest acord este contestatde marile economii emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO