​Secretarul Trezoreriei SUA a lăudat aptitudinile lui Lagarde, dar s-a abţinut să-i susţină candidatura la şefia FMI

Autor: Bogdan Cojocaru 26.05.2011

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a declarat că aptitudinile ministrului francez de finanţe Christine Lagarde îl califică pe acesta pentru preluarea şefiei FMI, însă s-a abţinut să-i susţină candidatura, potrivit Bloomberg.

Lagarde, care şi-a anunţat candidatura pentru ocuparea poziţiei de director general al FMI, "este o persoană excepţional de capabilă, cu un mix excepţional de cunoştinţe financiare şi economice, cu talent şi acel gen de pricepere de care este nevoie pentru a naviga în acest context", a spus Geithner. El a adăugat că un al doilea candidat, guvernatorul băncii centrale mexicane Agustin Carstens, este, de asemenea, "foarte talentat".

Lagarde este condiderată ca fiind candidatul cu cele mai mari şanse în a-i succede lui Dominique Strauss-Kahn la şefia FMI, după demisia acestuia din cauza unui scandal sexual. Ministrul francez are sprijinul celor mai mari economii europene şi, potrivit lui, pe cel al guvernului chinez.

Laureatul Premiului Nobel pentru Economie Robert Mundell consideră că Lagarde ar putea ajuta la repararea pagubelor provocate FMI de arestarea lui Strauss-Kahn pentru acuzaţii de agresiune sexuală şi tentativă de viol.

Conform unei înţelegeri încheiate de statele europene cu SUA după cel de-Al Doilea Război Mondial, şeful FMI este ales din rândul europenilor. Anul acesta, însă, acest acord este contestat de marile economii emergente.