Business Internaţional

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite: Fannie Mae si Freddie Mac nu au nevoie de bani de la stat

12.08.2008, 19:47 20

Henry Paulson, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, a anuntat ca guvernul nu are in plan o injectie de capital in cele doua banci ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, dupa ce acestea au raportat saptamana trecuta pierderi totale de 3,12 mld. dolari (2.,06 mld. euro), scrie Bloomberg.
Paulson a mai afirmat ca rezultatele celor doi creditori ipotecari "nu sunt o surpriza", ele venind sa confirme viziunea sa conform careia criza imobiliara ramane cea mai mare amenintare pentru economia SUA. "Trebuie sa facem fata unor probleme serioase cu care se confrunta economia noastra. Criza de pe piata imobiliara se va prelungi si anul viitor", crede Paulson.
Luna trecuta el a pus la punct un plan menit sa vina in sprijinul celor doua grupuri sustinute de guvern, plan ce oferea dreptul Trezoreriei sa cumpere o parte din actiunile acestora.
Fannie Mae si Freddie Mac, care sunt responsabile pentru aproape jumatate din piata ipotecara americana ce valoreaza 12.000 de miliarde dolari (8.000 de miliarde de euro), au raportat pierderi de trei ori mai mari decat cele estimate de specialisti, determinand unii investitori sa afirme ca Paulson va fi nevoit sa actioneze pentru a le ajuta.
Bill Gross, managerul celui mai mare fond de obligatiuni din lume in cadrul Pacific Investment Management, a afirmat ca Trezoreria va fi probabil fortata sa cumpere actiuni preferentiale in cadrul celor doua firme in valoare de 30 mld. dolari (18,9 mld. euro).
Actiunile celor doua firme au pierdut mai mult de 80% din valoare anul acesta, investitorii temandu-se ca firmele nu au suficient capital pentru a face fata prescrierilor ipotecilor care afecteaza portofoliul in valoare de 5.200 de miliarde de dolari (3.440 de miliarde de euro).
In conditiile in care criza imobiliara si cea a creditelor continua, Paulson a spus ca este important ca investitorii din intreaga lume sa stie ca SUA iau masuri pentru redresarea problemelor.
Secretarul Trezoreriei a negat necesitatea unui al doilea pachet de ajutor economic, afirmand ca planul de 168 mld. dolari (111 mld. euro) adoptat in februarie a condus la cresterea consumului si a economiei in al doilea trimestru al anului si va continua sa actioneze in acest fel.
Paulson a facut aceasta precizare dupa ce un politician democrat a afirmat ca ar fi necesar un alt ajutor de 50 mld. dolari (33 mld. euro).
Paulson, fostul presedinte al Goldman Sachs Group, a spus ca nu va mai ocupa functia de secretar al Trezoreriei sub noua administratie, indiferent cine se va instala in noiembrie la Casa Alba. "Imi voi duce misiunea pana la capat", a declarat Paulson, care s-a alaturat administratiei Bush in 2006, succedandu-i lui John Snow.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO