Business Internaţional

Secretarul de stat al SUA: Putin „îşi creează , propria lui lume, este rupt de multe din ceea ce ar însemna realitate“

Secretarul de stat american, John Kerry

Secretarul de stat american, John Kerry

30.04.2014, 00:03 631
Secretarul de stat american John Kerry vede în preşedintele Rusiei Vladimir Putin principalul vinovat pentru criza din Ucraina, un şef de stat care acţionează mai degrabă pentru a-şi satisface ambiţiile personale şi un om „care-şi creează propria realitate, propria lui lume, rupt de multe din ceea ce ar însemna realitate chiar şi pentru cei din propria ţară“.

Kerry l-a descris pe Putin într-un interviu acordat publicaţiei The Wall Street Journal, iar intervenţia sa vine la doar câteva ore după ce administraţia preşedintelui Barack Obama a anunţat o nouă rundă de sancţiuni economice – îngheţări de active şi interdicţii de călătorie - contra unor companii ruseşti şi a unor figuri proeminente din lumea politică şi a afacerilor din Rusia. Cu toate acestea, Kerry consideră că pedepsi­rea Rusiei nu se va opri aici.

Întrebat de ce administraţia Obama continuă să impună sancţiuni doar companiilor şi oligarhilor din Rusia, în loc să lovească sectoarele vitale pentru economia rusă cum ar fi cel al energiei şi cel al finanţelor sau producătorii de arme, Kerry a răspuns că „suntem foarte aproape de a lua astfel de măsuri, iar dacă ruşii continuă pe această cale, acesta va fi deznodământul“.

Secretarul de stat a explicat că toate aceste sancţiuni afectează structurile economice şi politice de vârf ale Rusiei, iar impactul pe care îl au sancţiunile economice sunt vizibile în decizia liderului rus de a nu-şi trimite trupele direct peste graniţa estică a Ucrainei.

Acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei „au evident un caracter foarte personal şi consider că sunt nepotrivite ca stil de leadership pentru secolul XXI“, a spus Kerry, adăugând că actuala criză din Ucraina reprezintă „o manifestare uimitoare de reacţii personale la ceva ce pur şi simplu nu se potriveşte lecţiilor de istorie învăţate în ultimii 60 sau 70 de ani. Putin este atât de detaşat de realitate încât aproape că îţi pare rău de consecinţe“.

Oficialul american a avertizat, subtil, că populaţia rusă va plăti pentru ambiţiile lui Putin. El a atras atenţia că apelul liderului rus la naţionalism este periculos „în acest moment şi în acest loc“.

La întrebarea care este cea mai mare teamă a sa legată de Ucraina, Kerry a răspuns că această criză s-ar putea transforma într-o confruntare încinsă chiar şi fără ca trupele ruseşti să treacă graniţa în Ucraina.

El a menţionat că „ceea ce a impiedicat intensificarea conflictului până la acest moment sunt eforturile diplomatice şi restricţiile noului guvern ucrainean“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO