Business Internaţional

SEC este cu ochii pe agentiile de rating

27.01.2003, 00:00 12

Comisia de reglementare a titlurilor de valoare din Statele Unite (SEC), a solicitat studierea mai aprofundata a Standard & Poor's, Moody's Investors Service si Fitch, companii care acorda rating-uri pentru activitatea de creditare pentru a determina daca este necesara o supraveghere mai atenta dupa esecul acestora de a prezice colapsul companiei Enron.
Congresul a solicitat SEC sa cerceteze aceste companii si sa-si prezinte raportul pana la inceputul acestei saptamani. Raportul SEC ridica o serie de intrebari, cum ar fi daca institutiile care au rol de supraveghere ar trebui sa fie puse in postura de a netezi conflictele de interese, sau daca e nevoie de reguli noi pentru a le stabili conduita. Oficialii SEC au declarat ca vor da publicitatii o lista de puncte de vedere pentru a fi comentate public in urmatoarele 60 de zile.
Criticile au cerut SEC si Congresului american sa-si creasca controlul asupra companiilor care acorda rating pentru credite si sa deschida aceasta afacere si concurentei dupa ce Enron si WordlCom nu au reusit sa-si plateasca datoriile de 41,8 miliarde de dolari. Standard & Poor's, Mood's si Fitch au acordat toate companiei Enron calificative bune cu patru zile inainte de falimentul companiei energetice.
"Inainte de Enron, agentiile de rating a creditelor erau intr-o pozitie foarte buna", spune Jeff Given, care participa la administrarea a 10 miliarde de dolari investiti in obligatiuni la John Hancock Advisers din Boston.
Purtatorul de cuvant al SEC John Heine a refuzat sa comenteze asupra raportului si doar a precizat ca acesta "vorbeste de la sine".
Printre problemele care vor fi investigate in raportul SEC se numara: daca companiile de rating ar trebui sa dezvaluie mai multe informatii despre deciziile lor cu privire la rating-uri; daca agentiile ar trebui sa administreze mai bine potentialele conflicte de interese ca urmare a faptului ca firmele si companiie le platesc pentru rating-uri; daca SEC ar trebui sa-si schimbe regulile dupa care recunoaste companiile de rating a creditului si daca ar trebui sa existe un control federal mai mare asupra acestor companii.
SEC are puterea de a garanta companiilor de rating al creditului statutul de organizatii de rating recunoscute national. Acest statut a fost asigurat doar pentru Mood'y, S&P si Fitch. Egan-Jones Ratings se numara printre companiile care pun in discutie criteriile confrom carora o agentie de rating devine recunoscuta national si care solicita reexaminarea acestor criterii pentru ca aceasta activitate sa fie deschisa la mai multa concurenta.
Managerii fondurilor de investitii pot sa foloseasca calificativele pe care le acorda titlurilor de valoare companiile de rating al creditelor, pentru a se ghida in luarea deciziilor de investitii. Unele fonduri mutuale au reguli conform carora sunt nevoite sa vanda din titlurile de valoare pe care le detin daca calificativul lor de credit coboara de la pozitia de "investment grade" (o pozitie de top in domeniul de activitate si capitalizare mare) la cea de "junk".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO