Business Internaţional

SEC ancheteaza 1.600 de persoane implicate in delicte bursiere

30.01.2003, 00:00 12

Aproape 1.600 de brokeri, dealeri, consultanti de investitii, bancheri, avocati si contabili au incalcat reglementarile sectorului de valori mobiliare din Statele Unite intre anii 1998-2001, arata un raport al comisiei ce reglementeaza acest sector, Securities and Exchange Commission - SEC.
Majoritatea abuzurilor au fost comise de indivizi asociati cu brokeri-dealeri, incluzand manageri de divizii, dar si de firmele individuale si de consultantii de investitii.
Un numar suplimentar de cazuri se refera la cei ce au sprijinit comiterea acestor abuzuri sau nu si-au supravegheat eficient angajatii.
Cele mai des inregistrate delicte au fost cele legate de ofertele de actiuni si datorii, insa a fost raportat si un numar foarte mare de cazuri de frauda impotriva clientilor brokerilor sau dealerilor. Au fost citate de asemenea cazuri de actiuni ilegale comise de consultantii de investitii, cat si cazuri de manipulare a pietei.
SEC a pedepsit aceste abuzuri prin impunerea unui numar de 782 de interdinctii permanente de desfasurare a activitatii si a 730 de amenzi totalizand 226 milioane de dolari, dintre care numai 78 de milioane de dolari au fost colectati. Cereri de inapoiere a castigurilor au fost inaintate in 673 de cazuri, avand o valoare de 799 milioane de dolari. Plata unei sume de 145 de milioane de dolari a fost amanata si numai 167 milioane de dolari au fost colectati din restul sumei.
SEC a aratat intr-un al doilea raport ca diferenta dintre amenzile impuse si cele declarate in realitate se datoreaza unor cazuri de inselaciune comise de unii avocati ai apararii. In acelasi timp, SEC a scos in evidenta problemele de ordin practic, cat si obstacolele legale ce stau in calea colectarii, impunerii si distributiei acestor amenzi.
Ambele studii au fost publicate in aceasta saptamana, fiind comandate ca parte a Documentului sarbanes-Oxley, care cerea de asemenea constituierea unui fond alcatuit din inapoierea castigurilor ilegale si amenzi prin care victimele delictelor mai-sus mentionate ar fi compensate mai usor.
Raporturile recomandau Congresului sa imbunatateasca sistemul permitand SEC sa impuna amenzi monetare chiar si in cazul in care nu a dispus inapoierea castigurilor ilegale, sa angajeze avocati privati care sa se ocupe de colectarea amenzilor.
Investitorii care au cazut victime acestor delicte isi pot recupera pierderile si prin interemdiul unor agentii de arbitraj. Nasd Dispute Resolution, care se ocupa de 90% din aceste cazuri, a preluat 7.704 plangeri anul trecut, in crestere cu 11% fata de recordul de 6.915 inregistrat in 2001. Agentia a reusit sa obtina compensatii in valoare de 116 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO