Business Internaţional

Se întoarce austeritatea? Guvernul polonez taie investiţii şi modifică reforme

Se întoarce austeritatea? Guvernul polonez taie...

Autor: Bogdan Cojocaru

25.04.2023, 00:05 171

Anul trecut, după cheltuieli elec­torale masive, cu fondurile euro­pene tăiate, cu cea mai mare inflaţie din UE şi în plină criză a energiei, guvernul Ungariei anunţa mai multe măsuri de austeritate precum redu­cerea investiţiilor publice şi a numă­rului de angajaţi de la stat, acestea însoţite de suprataxarea multinaţio­nalelor şi taxe noi pentru IMM-uri.

Se părea că din lipsă de bani gu­vernul va renunţa şi la achiziţionarea aeroportului Budapesta pentru care se pregătea de mai mulţi ani. În Polonia, Ministerul Fondurilor şi Politicii Regionale tocmai a anunţat că a propus modificarea a 13 reforme şi 39 de proiecte de investiţii în cadrul aşa-numitei revizuiri a Planului Na­ţio­nal de Reconstrucţie (KPO).

Revizuirile urmează să fie supuse dezbaterii publice, însă experţii spun că schimbările planificate sunt prea multe, iar timpul pentru consultării este prea mic pentru ca opinia pu­blicului să fie luată în serios, scrie The Warsaw Voice. Site-ul de ştiri a sesi­zat că guvernul a promis atât de mul­te cu privire la îmbunătăţirea acce­sibilităţii lo­cuinţelor încât trebuie să reducă a­cest plan în cadrul KPO. De aseme­nea, fondurile ar fi trebuit folo­site pen­tru a construi lo­cuinţe efi­cien­te din punct de vedere energetic pentru fa­miliile cu venituri mici şi medii. Revi­zui­rile propun ca pla­nurile de eficienti­zare energetică să se aplice indiferent dacă locuinţa este nou construită sau veche. De ase­menea, ministerul să­nă­tăţii re­nunţă la legea modernizării şi îmbu­nătăţirii eficienţei spitalelor.

Printre altele, revizuirea KPO nu mai include restructurarea sectorului spitalicesc prin consolidare sau re­formarea finanţării acestuia. Vor fi doar îmbunătăţiri ale eficienţei eco­no­mice a facilităţilor îndatorate. Mo­dificările includ şi introducerea de autobuze nepoluante.

Ordinul de a cumpăra doar auto­buze cu emisii scăzute sau zero pen­tru oraşele cu peste 100.000 de locui­tori a fost amânat până la sfârşitul anului 2025. De asemenea, nu va exista un sis­tem unificat de bilete de tren. In­vestiţiile în reţelele 5G au fost complet abandonate. Sarcina a fost transferată către companiile comer­ciale. În plus, companiile nu vor pri­mi fonduri pen­tru a cumpăra echi­pamente pentru munca la distanţă. Schimbările se suprapun angaja­mentului guvernului de a face din armata poloneză cea mai puternică din UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO