Business Internaţional

Se anunta vremuri tulburi si pentru bancile britanice

03.04.2008, 20:08 16

Bancile britanice preconizeaza ca efectele crizei internationale a creditelor se vor resimti pana cel mai devreme la sfarsitul acestui an, o perioada de doua ori mai mare decat estimasera initial, se arata intr-un raport al Confederation of British Industry (CBI), scrie Bloomberg.
Conditiile de creditare se vor inrautati in urmatoarele sase luni, si implicit bancile vor inregistra costuri mai mari pentru acordarea de credite, se arata in continuare in raportul citat.
"Avem de a face cu o criza extrem de serioasa pentru sectorul financiar", a declarat Ian McCafferty, consilierul economic al CBI. "Si pana sa observam unele imbunatatiri considerabile va trebui sa mai treaca ceva timp", a continuat el.
Criza, declansata de prabusirea pietei creditelor ipotecare subprime din Statele Unite, s-a extins pe majoritatea pietelor de credit, ridicand costul acestora, ceea ce va avea cu siguranta efect asupra cresterii investitiilor sau a consumului populatiei.
"Costurile ridicate ale creditelor vor antrena incetinirea cresterii economice", a adaugat McCafferty. Peste 40% dintre bancile intervievate au declarat ca principala problema in desfasurarea operatiunilor o reprezinta greutatea in contractarea de credite.
"Bancile sunt circumspecte cand vine vorba de contractarea de noi imprumuturi anul acesta", a declarat Andrew Gray, analist in cadrul PricewaterhouseCoopers.
"Pesimismul persista in continuare", a incheiat el.
Companiile financiare din Marea Britanie au anuntat ca anul acesta isi vor restrange drastic cheltuielile, renuntand chiar si la campaniile de marketing de mare amploare, in incercarea de a nu majora costul creditelor acordate populatiei. De asemenea, bancile s-au aratat reticente fata de lansarea unor viitoare campanii de promovare a serviciilor financiare sau de atragerea de noi clienti.
O treime din totalul companiilor financiare britanice au anuntat ca vor fi nevoite sa reduca numarul angajatilor in urmatoarele trei luni, anuntandu-se astfel cele mai mari disponibilizari din decembrie 2002 si pana in prezent in Marea Britanie.
In ultimul trimestru al 2007, economia britanica a inregistrat o crestere mai mica decat fusese estimat, in mare parte acest trend descendent datorandu-se scaderii consumului, se arata intr-un raport al Institutului britanic de Statistica. Guvernatorul bancii centrale britanice, Mervyn King, declara saptamana trecuta ca "economia britanica va incepe sa scada in urmatoarea perioada".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO