Business Internaţional

Se adeveresc previziunile privind colapsul generalizat al pieţei legumelor cultivate în sere din UE?

Se adeveresc previziunile privind colapsul generalizat al...

Autor: Catalina Apostoiu

18.01.2023, 00:05 7361

Industria legumelor cultivate în sere din Uniunea Europeană s-a confruntat cu probleme uriaşe în 2021. Principalul motiv a fost legat de criza energiei, care a afectat masiv industriile mari consumatoare de combustibili şi electricitate. Industria serelor este una dintre ele.

De atunci, situaţia a continuat să se înrăutăţească. Aşteptările indicau că în iarnă roşiile, castraveţii şi ardeii cultivaţi în sere vor deveni un produs de lux pentru consumatorii din UE în lipsa unei soluţii rezonabile.

După invadarea Ucrainei de că­tre Rusia şi scumpirea dramatică ul­te­rioară a combustibililor şi electrici­tăţii, previziunile privind industria serelor au devenit şi mai pesimiste. Iar acestea păreau să fie confirmate de anunţurile privind suspendarea de către cultivatorii din Belgia, Olanda, Franţa sau Germania a producţiei pe timp de iarnă din cauza costurilor uriaşe legate de încălzirea şi ilumi­natul serelor. De asemenea, nu au existat castraveţi şi roşii autohtone în supermarketurile din Polonia în luna decembrie.

Şi totuşi, previziunile privind colapsul întregii industrii a serelor din Uniunea Europeană nu s-au adeverit, potrivit east-fruit.com.

Producţia de iarnă din Europa de nord a scăzut într-adevăr, iar preţu­rile multor legume crescute în sere au crescut. Însă motivele au fost altele. Sudul Europei continuă să furnizeze blocului aceste legume în cantităţi uriaşe, cu Spania în frunte. Scumpi­rile bruşte de pe piaţa legumelor cul­tivate în sere se datorează proble­melor legate de vreme.

Preţurile legumelor cultivate în sere de pe pieţele wholesale din Spa­nia au scăzut puternic în decem­brie. Preţul mediu al roşiilor a scăzut de la 1,16 la 0,33 de euro pe kg, al castra­veţilor de la 1,17 euro la 0,50 de euro pe kg, al ardeiului roşu de la 1,44 la 0,83 de euro pe kg, al dovleceilor de la 1,35 la 0,53 de euro pe kg şi al vinete­lor de la 2,51 la 1,19 euro pe kg.

Exact opusul s-a produs pe seg­mentul legumelor cultivate în sere de pe piaţa poloneză. Preţurile se men­ţin la nivelul ultimelor zile din de­cem­brie şi depăşesc semnificativ ni­ve­lul preţurilor de anul trecut.

Totuşi, mulţi participanţi de pe pieţe argumentează în continuare că industria serelor din Uniunea Europeană se află într-o stare de colaps permanent. Dacă preţurile energiei nu vor reveni la normal, multe companii din industrie se vor prăbuşi, în special în nordul Europei, unde costurile legate de încălzire şi electricitate sunt mult mai ridicate decât în sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO