Business Internaţional

Schimbări importante în acţionariatul Philips: Familia italiană Agnelli achiziţionează un pachet de 15% în conglomeratul olandez în valoare de peste 2,3 miliarde de euro

Schimbări importante în acţionariatul Philips: Familia...

Autor: Valeriu Dănilă

20.08.2023, 08:00 360

Familia Agnelli achiziţionează o participaţie de 15% în conglomeratul olandez Philips pentru aproximativ 2,375 miliarde de euro, promiţând să ajute planurile companiei de a se concentra pe industria medicală, scrie Financial Times.

Ca parte a acordului anunţat luni, Exor, holdingul Agnelli, îşi poate creşte pachetul de acţiuni la 20%. Exor intenţionând să fie un „investitor minoritar pe termen lung”.

Investiţia a fost salutată de Philips, companie cunoscută anterior pentru becurile pe care le produce. Grupul a încercat să pătrundă în industria medicală din SUA, afacere nereuşită soldată cu rechemarea a milioane de dispozitive respiratorii. Controversa cauzată a dus la o anchetă din partea autorităţilor americane, la demisia CEO-ului şi la scăderea preţurilor acţiunilor cu mai mult de 60% din aprilie 2021.

John Elkann, CEO-ul Exor, a declarat: „Schimbarea parcursă de Philips în ultimii ani a creat o companie care combină două domenii: asistenţa medicală şi tehnologia, ne păstrăm angajamentul faţă de ambele.”

Exor a achiziţionat pachetul de 15% prin piaţă, acţionarii Philips nefiind diluaţi.

„Investiţia substanţială a Exor sublinează încrederea acestora în transformarea companiei şi potenţialul de creştere al acesteia”, a explicat preşedintele Philips Feike Sijbesma.

Exor are o capitalizare de 19,5 miliarde de euro şi este cel mai mare acţionar al Stellantis, Ferrari şi CNH Industrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO