Business Internaţional

Scandalul momentului în cazul fostului spion rus Serghei Skripal: Rusia va răspunde în termen de 10 zile în eventualitatea unei cereri a Marii Britanii

Scandalul momentului în cazul fostului spion rus Serghei...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

14.03.2018, 14:14 168

"Rusia nu a primit deocamdată nicio cerere oficială din partea Londrei. Observ doar un regres în privinţa informaţiilor, niciun progres. Ieri, atât presa noastră, cât şi cea străină, au menţionat mai multe argumente pentru a explica de ce Rusia nu ar avea niciun motiv pentru a fi implicată în acest caz. Astfel de motive ar putea exista în minţile celor care doresc să continue campania rusofobă în toate sferele de activitate, fără excepţie", a spus Lavrov.

Şeful diplomaţiei de la Moscova a mai spus că Rusia şi Marea Britanie trebuie să se consulte în privinţa cazului Skripal, subliniind că este o obligaţie, nu o opţiune.

Între timp, ambasada Rusiei la Londra a cerut acces consular pentru a dialoga cu fiica fostului spion rus, Iulia Skripal, întrucât aceasta are cetăţenie rusă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi că nu se teme de riscul izolării internaţionale în urma acuzaţiilor formulate de Marea Britanie.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a precizat că atacul neurotoxic care l-a vizat pe Skripal a fost comis cu o substanţă de uz militar, "cel mai probabil" de către Rusia.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO