Business Internaţional

Scandalul manipulării indicatorilor de referinţă Libor se extinde în Japonia şi în Statele Unite

Scandalul manipulării indicatorilor de referinţă Libor se extinde în Japonia şi în Statele Unite

Foto AFP

11.07.2012, 00:04 504

Scandalul manipulării dobânzilor Libor a cuprins deja trei continente, cel mai mare creditor nipon, Mitsubishi UFJ, sus­pendând doi traderi în urma investigaţiilor legate de implicarea angajaţilor în acest caz.

Decizia vine după ce Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a făcut acelaşi lucru cu doi angajaţi, iar trei membri de top din conducerea băncii britanice Barclays

şi-au anunţat demisia. Presa sugerează, de asemenea, că în SUA Rezerva Federală (Fed) ştia că procesul de stabilire a Libor era defectuos.

Suspendarea traderilor UFJ nu este le­gată de munca acestora în cadrul băncii, a asigurat compania niponă. Ambii traderi au lucrat la banca olandeză Rabobank înainte de a se alătura UFJ, potrivit uneri surse apropiate situaţiei.

Mai mult de 12 bănci mari sunt investigate în SUA, Europa şi Japonia sub suspiciunea că au influenţat în folosul propriu stabilirea dobânzilor Libor. Barclays este însă până acum singura instituţie de credit care a recunoscut că a greşit, acceptând să plătească amenzi de 450 milioane dolari în SUA şi Marea Britanie. În Marea Britanie, scandalul Libor s-a extins la conducerea băncii centrale, care ar fi făcut presiuni pentru stabilirea unui nivel mai mic al dobânzilor pentru a nu se crea o imagine negativă sistemului bancar britanic pe perioada crizei financiare.

Agenţia Thomson Reuters sugerează că în SUA Fed New York ştia încă din august 2007 că stabilirea dobânzilor este com­promisă. Astfel, în urma unei anchete asupra Barclays în primăvara anului 2008, Fed ar fi făcut autorităţilor britanice propuneri pentru reformarea sistemului.

Un purtător de cuvânt al instituţiei a declarat că "în contextul monitărizării pieţei în urma declanşării crizei financiare în 2007, care implică mii de convorbiri telefonice şi emailuri ale jucătorilor de pe piaţă, am primit câteva rapoarte problematice de la Barclays legate de problemele cu dobânzile Libor", a declarat un purtător de cuvânt al Fed.

Preţul aurului, manipulat şi el?

Preţul aurului, activ către care investitorii se îndreaptă în mod tradiţional pe timp de criză, ar fi putut fi manipulat ca şi dobânzile Libor mult timp, a declarat pentru CNBC Ned Naylor-Leyland, director de investiţii la Cheviot. El anticipează că în următoarele luni vor apărea indicii că preţul aurului a fost manipulat deoarece "aurul şi argintul reflectă adevărata valoare a banilor la fel cum o fac şi dobânzile".

"Vorbim de o intervenţie pe două căi, una venind de la băncile centrale, pentru care creşterea preţului metalelor preţioase nu pune în lumină bună monedele lor, iar cealaltă de la băncile comerciale mari, care vor să scoată rapid profit", a spus Naylor-Leyland.

În SUA, o anchetă privind manipularea cotaţiilor argintului este în desfăşurare deja de doi ani.

Cum este stabilit Libor

Indicele Libor, (London Interbank Offered Rate) este calculat de Asociaţia Bancherilor Britanici pe baza estimărilor zilnice a 18 bănci privind costurile împrumuturilor interbancare pe diverse perioade de timp, în diferite monede.

Deoarece cifrele înaintate de bănci nu sunt bazate pe tranzacţii reale, indicele poate fi manipulat de traderi.

Ratele Libor sunt folosite pentru stabilirea dobânzilor în contracte de mii de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO