Business Internaţional

Scandalul abuzurilor de copii ajunge şi la vârful fotbalului brazilian

Scandalul abuzurilor de copii ajunge şi la vârful...

Autor: Răzvan Botea

03.05.2018, 12:01 520

Prestigiosul club de fotbal brazilian Santos este în centrul unui scandal privind abuzurile sexuale asupra copiilor, după ce un fotbalist de 19 ani a recunoscut că a fost abuzat sexual când avea 11 ani, relatează SkyNews.

Persoana încă mai lucra la club când a fost acuzată, aceasta fiind în poziţia de coordonator al echipei de tineret a clubului. Acum aceasta este suspendată datorită investigaţiei în urma acuzaţiilor de hărţuire sexuală, fapte ce s-au petrecut în 2010, potrivit victimei.

Andy Woodward, o persoană care a devenit cunoscută în urma ieşirii la iveală a faptelor de pedofilie ale antrenorului Barry Bennel, este în Brazilia încercând să ajute autorităţile în lupta contra abuzurilor sexuale asupra copiilor.

„Este cu siguranţă doar vârful aisbergului”, spune Woodward, care a fost abuzat când era copil de către Bennell.

Clubul de fotbal Santos nu va face comentarii în perioada desfăşurării anchetei, însă scoaterea la iveală a acestor abuzuri vor naşte controverse pe care Brazilia nu le-a mai cunoscut până acum.

Valter Camello, care a jucat pentru clubul Palmeiras în anii ’70 şi începutul anilor ’80 a povestit despre abuzurile ce avea loc acum 40 de ani în fotbalul brazilian. Acesta a vorbit despre abuzuri sexuale, psihologice şi discriminări pe criterii rasiale.

„Un tânăr de culoare, sărac şi încercând să-şi facă o carieră în fotbal împotriva unui antrenor faimos? Ar fi fost cuvântul meu împotriva cuvântului său, cine m-ar fi crezut? N-am adus vorba de asta niciodată. S-a întâmplat când aveam 18 ani, iar acum am 56”, spune Camello.

Aproape 40 de ani mai târziu s-au schimbat puţine. Sărăcia este la tot pasul iar fotbalul este extrem de puternic. Mai mult de 11 milioane de oameni trăiesc în mahalalele din Brazilia, cunoscute ca „favelas”. Nivelul criminalităţii este mare, iar speranţa de viaţă este mică. Recruterii din fotbal caută adesea copii din acele zone sărace.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO