Business Internaţional

Scad dolarul, aurul si petrolul

10.08.2004, 00:00 10



Dolarul s-a tranzactionat in raport cu euro la un nivel minim pentru ultimele doua saptamani, in Londra, in conditiile in care SUA a inregistrat cea mai slaba crestre a locurilor de munca din decembrie incoace.



Investitorii se asteapta la o abtinere a Rezervei Federale in a majora ratele dobanzilor in mai multe randuri in acest an. "Piata se asteapta la doua sau trei majorari ale dobanzilor pentru acest an, in loc de trei sau patru cum se credea initial."



In raport cu euro, dolarul s-a tranzactionat ieri la Londra la 1,2280 unitati si cu 110,26 de yeni.



Aurul a scazut pe bursa din Londra, dupa ce investitorii au fructificat cresterea de vineri, cea mai mare a lunii, prin vanzare. Se asteapta ca aurul sa urmeze cursul dolarului in aceasta saptamana.



Datele asupra locurilor de munca din SUA au afectat dolarul si au determinat cresterea cererii pentru aur ca o masura de asigurare impotriva declinului posibil al monedei. Angajatorii americani au recrutat 32.000 de lucratori in iulie, doar a opta parte din nivelul estimat.



Aurul cu livrare imediata a scazut cu 1,35 de dolari sau cu 0,3%, la nivelul de 398,75 de dolari pe uncie ( 28,35 grame) pe bursa din Londra, luni, 8:23, ora locala.



Pretul petrolului pe piata futures din Londra si New York a inceput sa scada de la nivelurile record de saptamana trecuta, dupa ce presedintele OPEC a declarat ca tarile membre ar putea sa mareasca luna viitoare productia pentru a determina scaderea preturilor, relateaza Bloomberg.



Purnomo Yusgiantoro, atat presedinte OPEC cat si ministrul petrolului in Indonesia, a afirmat ca grupul pompeaza in prezent in jur de 30 de milioane de barili pe zi si mai are inca 1,5 milioane de barili pe zi capacitate de rezerva. Petrolul a crescut cu 34% in acest an.



"Avem de a face cu o situatie nemaiantalnita, cu productia OPEC la un maxim pentru ultimii 25 de ani si in acelasi timp cu un un pret al petrolului la un maxim al ultimilor 20 de ani", a declarat Tom James, director la firma Mitsubishi Securities International din Londra.



Luni, la bursa londoneza International Petroleum Exchange, barilul de petrol Brent a scazut cu 22 de centi la 40,41 de dolari pe baril, la ora locala 8:49. Pe bursa de marfuri din New York, titeiul cu livrare in septembrie a scazut cu 26 de centi, la 43,69 de dolari pe baril. Contractele futures cu petrol au atins vineri un recordul de 44,77 de dolari.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO