Business Internaţional

SARS ameninta si pescarii

24.04.2003, 00:00 18

Efectele pneumoniei atipice sunt resimtite in intreaga Asie. De la avioanele goale la hotelurile tacute, toate domeniile de afaceri sunt afectate.
In Australia, insa, aceasta epidemie are un impact neasteptat: asupra pietei locale de produse marine.
Preturile pe aceasta piata sunt in scadere, neexistand cumparatori.
Un soi de pastrav, de exemplu, reprezentand unul dintre cele mai populare produse de export ale Australiei catre Asia, care costa 25 de dolari americani pe kg, costa acum sub 10 dolari pe kg, pret care continua sa scada.
Intr-o zi obisnuita, cea mai mare parte a pestelui de pe piata de peste din Sydney este transportat catre restaurantele din Hong Kong si Singapore.
Acestea cumpara de obicei cantitati enorme de produse marine australiene.
In prezent, insa, datorita epidemiei de pneumonie atipica restaurantele din aceste regiuni sunt goale din moment ce principalii lor clienti nu au mai facut pur si simplu nici o comanda.
Piata australiana abunda de peste nevandut, preturile sunt in continua scadere, existand temerea reala ca furnizorii ar putea avea mari probleme.
"Suntem obisnuiti cu cresterea preturilor, iar acum aflam brusc ca piata Chinei nu mai exista. Este ingrozitor," declara un comerciant local ce furnizeaza peste unora dintre cele mai cunoscute restaurante din Sydney.
Efectele asupra pietei locale se fac deja simtite. Un restaurant din cartierul chinezesc al orasului Sydney ce se axeaza pe produse marine are rezerve pline de peste la preturi reduse, piata locala incercand din rasputeri sa absoarba produsele nevandute pe pietele internationale.
Proprietarii de restaurante sunt asaltati de furnizori disperati sa scape de rezervele de peste nevandut.
"Avem mai multa putere de negociere acum, si putem impune mai usor un pret in fata furnizorilor," arata Eric Wong, proprietar al restaurantului Golden Century Seafood.
"Unii dintre furnizori dispun de cantitati mari de peste viu si au nevoie sa le plaseze rapid pentru ca nu pot fi pastrate pe o perioada prea mare de timp. Piata, insa, este in scadere," adauga acesta.
Este nevoie ca preturile sa creasca din nou in scurt timp pentru ca in caz contrar situatia va deveni dramatica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO