Business Internaţional

Salvatorul Bear Stearns ar putea fi Warren Buffet

28.09.2007, 18:59 14

Banca americana a fost puternic afectata de colapsul a doua fonduri de hedging pe care le avea sub administrare. In afara de Buffet, printre eventualii investitori se numara Bank of America, Wachovia si alte doua institutii financiare chineze - Citic Group si China Construction Bank, scrie New York Times..
Saptamana trecuta, Bear Stearns a raportat o scadere de 61% a profitului pentru primele trei trimestre ale anului, acest rezultat fiind, in mare parte, datorat ultimului trimestru, cand divizia de credite ipotecare a bancii s-a prabusit ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare din aceasta vara.
Ca in toate discutiile privind achizitia unui pachet de actiuni, si aici principalul subiect discutat este legat de pretul platit de investitori, iar negocierile pot pica oricand, de vreme ce miercuri actiunile Bear Stearns s-au apreciat semnificativ. De regula, James Cayne, directorul executiv al companiei, pretindea din partea investitorilor externi un comision de cel putin 40% din valoarea tranzactiei.
Dar declinul din ultima vreme al companiei a atras atentia investitorilor, iar Cayne nu mai poate negocia, ca inainte, de pe o pozitie de forta. Compania pare sa fi supravietuit uneia dintre cele mai grave crize financiare, dar continua sa fie expusa unui piete a creditelor ipotecare muribunde. Mai mult, intentia de a se extinde pe pietele emergente nu poate fi pusa in aplicare fara o infuzie substantiala de capital.
Desi pare sa aiba, inca, energia necesara de a conduce compania, Cayne, in varsta de 73 de ani, si-a petrecut recent cateva zile in spital. Mai mult, exista un larg consens, atat in interiorul, cat si in afara companiei legat de faptul ca directorul executiv va vinde mai degraba acum, decat mai tarziu sau, cel putin, va face un pas inapoi, dandu-i aceasta posibilitate presedintelui companiei, Alan Schwartz.
Insa, ca de obicei, Cayne isi tine, deocamdata, ascunse cartile pe care le are de jucat, intentiile sale ramanand in mare parte necunoscute. Luna aceasta, miliardarul britanic stabilit in Bahamas, Joseph Lewis, a anuntat ca detine 7% din actiunile Bear Stearns, actiuni pe care le-a achizitionat pe parcursul ultimelor doua luni, prin intermediul firmei de investitii Tavistock.
Miercuri, actiunile Bearn Stearns au urcat cu 7,7%, ajungand la sfarsitul sedintei de tranzactionare la 123 dolari (87,09 euro). Totusi, acest pret a fost mult sub nivelul record de 172,61 (131,05 euro) inregistrat in februarie 2007.
Mecanismul prin care se va desfasura orice tranzactie referitoare la actiunile Bearn Stearns ramane deocamdata necunoscut, desi este posibil ca un eventual investitor sa primeasca un pachet de actiuni preferentiale, la fel cum s-a intamplat in cazul tranzactiei dintre Bank of America si Countrywide.
In aceasta serie de incertitudini legate de tranzactie un singur lucru pare sa fie sigur: Cayne nu mai insista asupra comisionului de 40% din valoarea tranzactiei. Investitorii s-au aratat dispusi sa achizitioneze actiunile Bearn Stearns la pretul pietei, in timp ce Cayne s-a aratat dispus sa coboare comisionul pana la 20%.
Se pare ca discutiile cu Buffet dureaza inca de acum o luna, din momentul in care pretul actiunilor companiei se afla la 100 dolari, cel mai scazut nivel din acest an. Buffet si-a castigat reputatia de "cavalerul alb" al Wall Street in 1987, in momentul in care a achizitionat 12% din actiunile Salomon Brothers pentru a evita o preluare indezirabila din partea investitorului Ronald Perelman.
Desi nu se stie exact care va fi mecanismul prin care Bear Sterns va finaliza aceasta afacere, analistii se asteapta ca solutia sa fie asemanatoare cu cea folosita de Bank of America in preluarea Countrywide, respectiv actiunile convertibile. Piata bancara da in continuare semne de instabilitate, criza credielor ipotecare riscante tragand dupa ea in jos atat cursul dolarului cat si increderea consumatorilor si a mediului de afaceri in dinamica economiei locale.
In timp ce unele banci de investitii, de tipul HSBC au avut forta financiara pentru a lichida activele neperformante fara sa puna in pericol compania, bancile mijlocii si mici implicate pe piata creditelor ipotecare au fost lovite de valul general de neincredere trezindu-se cu activele si cu o scadere record a pretului la proprietati imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO