Business Internaţional

Salvarea GM de la faliment a provocat contribuabililor americani pierderi de 9,7 mld. dolari

Salvarea GM de la faliment a provocat contribuabililor...

Autor: Anca Dumitrescu

30.10.2013, 16:12 383

Guvernul american a venit în sprijinul General Motors cu un plan de salvare în valoare de 49,5 miliarde de dolari, în cadrul programului TARP, destinat băncilor şi companiilor auto aflate în dificultate.

Trezoreria a acordat împrumuturi GM, transformate apoi într-o participaţie a statului federal de circa 60% la cel mai mare constructor auto american, aflat în pericol de faliment.

Ulterior, Trezoreria a vândut acţiuni GM în mai multe etape, iar la sfârşitul anului 2012 a indicat că acţiunile vor fi vândute în totalitate în termen de 12-15 luni.

Potrivit datelor publicate de Trezorerie, statul american a pierdut până în prezent 9,7 miliarde de dolari în urma investiţiei în GM.

În septembrie, după o nouă vânzare de titluri, de o mărime neprecizată, statul american mai deţinea o participaţie de 7,3% la General Motors.

Titlurile General Motors au fost tranzacţionate marţi la 36,03 dolari pe unitate. La momentul aplicării planului de salvare, acţiunile GM erau cotate la 43,52 dolari pe unitate.

Potrivit Trezoreriei, componenta auto a programului TARP, prin care a fost salvată de la faliment şi compania Chrysler, a înregistrat un deficit de 15 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO