Business Internaţional

Salariile managerilor americani au stagnat

21.03.2006, 00:00 16

Cresterea salariilor directorilor americani a fost mult mai mica, in ciuda unei cresteri record a profiturilor.

Corporate Library, grup ce estimeaza de obicei cresteri peste media celorlalte analize facute pe acest subiect, calculeaza un venit al managerilor cu 11% mai mare in 2005, fata de cresterea de 30% din anul precedent. Pentru cele mai mari 500 de companii, media compensatiilor totale a crescut cu doar 3,7% in 2005 pana la 5,2 mil. $.

"Este inca devreme, dar putem considera un factor pozitiv ca, cel putin pentru un grup restrans de companii, cresterea compensatiilor acordate directorilor executivi, cresteri ce depasesc cu mult sporirea salariilor celorlalti angajati, au scazut de la nivelul mult prea exagerat de anul trecut", a spus Paul Hodgson, senior research associate al Corporate Library.

Reglementarile ce au scopul de a creste transparenta metodelor de stabilire a salariilor managerilor au fost propuse recent de catre SEC si vor face mai dificila ascunderea valorii totale a pachetelor cu care sunt recompensati managerii. Cei mai mari contestatari ai pachetelor compensatorii primite de manageri, in principal de managerii fondurilor de pensii, propun solutii care sa faca mai usor pentru investitori sa stabileasca o valoare mai reala a compensatiilor managerilor.

Unii experti sunt sceptici ca detinerea de catre investitori a informatiilor si a instrumentelor de a contracara excesele conducerii va face o mare diferenta pentru nivelul general al platilor. "Am putea descoperi ca investitorii nu sunt chiar atat de deranjati", a spus Hodgson. "Cu noile reglementari propuse vor fi chiar si mai putine scuze, iar vina pentru compensatiile mari ale managerilor va trece de la comitetele de compensare catre actionari."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO